• Informacje na temat:

    babka z makiem i rodzynkami

Przepisy na temat: babka z makiem i rodzynkami
  • Babka kokosowa

    ...i energicznie wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób całość. Ciasto włóż do...

  • polecam babke

  • Włoska babka

    Sposób przygotowania Zaczyn: drożdże zmiksuj z wodą i 1/2 mąki. Wsyp resztę mąki, ponowie zmiksuj. Odstaw na 2 godziny. Ciasto 1: wyrośnięty zaczyn wymieszaj...

  • Dziś moja córka kończy 17 lat piękny wiek oj kiedy ja go miałam aż strach powiedzieć. A że ja biszkopt umiem piec bardzo ładny ale co do dekorowania tortów to już nie moja bajka za to ciasto jakie nie wymyślę zawsze mi wyjdzie, akurat te na które z miłą chęcią podam wam przepis wymyśliła moja mama ona za bardzo nie lubi piec ale co do wymyślania to tak jak ja, tu dodałam od siebie część produktów i powiem szczerze efektu aż takiego się nie spodziewałam babka dosłownie WOW.

  • Babka "piegusek"

    Możesz podać ją z lodami.

  • Babka babuni

    Wygląda pięknie na świątecznym stole, a smakuje jeszcze lepiej. Wielkanocna babka jest jedyna w swoim rodzaju. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników.

  • 50 dag mąki, 6 żółtek, 5 dag drożdży, 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag rodzynek, 1/4 l mleka, 2 małe kieliszki rumu, 1/2 szklanki soku gruszkowego, lukier

  • Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to pyszne ciasto na świąteczny deser. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem.

Artykuły na temat: babka z makiem i rodzynkami
  • Babka na batatach

    Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!

  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • Wielkanocne baby ponczowe

    Świąteczny przepis mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego.

  • Dyniowe wypieki

    Wykorzystajmy sezon na dynię i cieszmy się jej smakiem w domowych słodkościach.

  • Żyj z ochotą

    ...), a więc ciasto drożdżowe wypełnione rodzynkami, cynamonem i cukrem. Jakich dań (i dlaczego) należy koniecznie skosztować będąc w Karyntii? - Na skosztowanie wszystkich dań kuchni karynckiej można by(...) osobliwym dodatkiem do niej jest słodka karyncka babka (Reindling). Czy tradycyjne karynckie dania (Kirchtagssuppe, Frigga itd.) bez trudu zamówimy w karynckich restauracjach, czy też są one raczej...

  • Baby drożdżowe

    ...i pulchne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy(...) jednolity lukier. Lukrem polewamy chłodną babkę i dekorujemy skórką pomarańczową, rodzynkami itp. Sprawdzone przepisy na wielkanocne dania znajdziesz tu.

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...posypanej  mąką, a następnie rozwałkować na grubość ołówka. Następnie posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami i ciasno zwinąć w rulon. Z rulonu tego należy uformować ślimaka...

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom, wyróżniona w prestiżowym przewodniku kulinarnym Gault&Millau.

  • Wypieki pod słodką pierzynką

    ..., polej ciasto lukrem, odstaw do zastygnięcia. Możesz przed podaniem udekorować talerz owocami kandyzowanymi. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 55 minut Porcja: 350 kalorii Babka herbaciana(...) poprzecznie, przełóż masą czekoladową, posyp ją rodzynkami. 3. Przygotuj lukier: cukier puder zalej 4 łyżkami wrzątku, energicznie wymieszaj, następnie dodaj dwa żółtka, szybko wymieszaj. Gdy...

  • Wigilijne kulinarne wariacje

    ...ciepłym mlekiem i posypane makiem. Na Łemkowynie jedną z potraw wigilijnych, przygotowywanych najczęściej w zachodniej części regionu, jest pstrąg duszony w kiszonej kapuście. Najpierw kapustę się gotuje(...) Portugalii. Podobnie, jak kurczaka nadziewanego kasztanami, rodzynkami i migdałami. Jednak kuchnia portugalska obfituje w całą masę ciekawych i niezwykle smacznych dań. Bardzo dobre są krokiety rybne...