• Informacje na temat:

    babka z majonezem wielkanocna

Przepisy na temat: babka z majonezem wielkanocna
  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...i Tarnowskich Gór króluje szpajza - krem z utartych z cukrem jajek z dodatkiem żelatyny i owoców. Obowiązkowo na stołach powinny znaleźć się również buchty - słodkie drożdżowe bułeczki oraz nietypowa babka...

  • Prawie połowa Polaków samodzielnie przygotowuje wielkanocne potrawy

    ....), babka wielkanocna (55,7 proc.), schab (48 proc.), ćwikła (37,3 proc.), mazurek (36,2 proc.), pasztet (32 proc.), chrzan (28,8 proc.), szynka (27,6 proc.), chleb (18,8 proc.), kiełbasa (15,3 proc...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    Wielkanoc to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie w towarzystwie pysznego jedzenia. Podobnie, jak Boże Narodzenie, święta wielkanocne obfitują w tradycyjne dania, które koniecznie muszą pojawić się na stole w tym czasie. Jakich specjałów nie może zabraknąć na najważniejszym śniadaniu w roku?

  • Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj menu na Wielkanoc

    Żurek z twarogiem lub z uszkami, sałatka warstwowa lub ziemniaczana z sosem ranczerskim i smaczna babka z dodatkiem majonezu bez jajek – brzmi tradycyjnie a jednak nieco inaczej niż zwykle. Dania, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie, odświętnie... a czasem nietuzinkowo.

  • Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

    Wielkanoc, poza kontekstem religijnym, kojarzy się większości z nas również z ucztowaniem, czyli jajkami, białą kiełbasą, wędlinami, babkami, majonezem, rzeżuchą czy chrzanem. Niejeden z nas(...) pasztet z mięsa można zastąpić pasztetem z soczewicy. Biały chleb można zastąpić razowcem - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Dietetyczne wersje tradycyjnych potraw wielkanocnych - Jajka z majonezem...

Artykuły na temat: babka z majonezem wielkanocna
  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    Tradycyjne świąteczne śniadanie potrafi dostarczyć nam... 1500 kcal! A to przecież dopiero początek rodzinnego biesiadowania... Znamy jednak sposoby, by potrawy, nic nie tracąc ze smaku, zgubiły mnóstwo kalorii, tłuszczu i cholesterolu!

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Odejmij sobie lat, jedząc wielkanocne smakołyki

    .... Będziesz jeszcze zdrowsza! Nie łącz jajek z majonezem. Farsz przyrządzaj, mieszając żółtka z olejem, jogurtem natur., posiekanymi pestkami dyni, ziołami, przyprawami. Danie będzie dla organizmu bombą odżywczą. Babka czekoladowa zmniejszy ryzyko miażdżycy, poprawi humor Pod warunkiem że dodasz do niej gorzką czekoladę o zawartości min. 70 proc. ziarna kakaowca. Taka czekolada zawiera flawonoidy...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    ...jajek z majonezem i zielonym groszkiem, gdzie klasyczna salatka jarzynowa, gdzie salatka z ananasem i szynka. A w sasiednim pokoju powinien , tradycyjnie byc stol pelen ciast wielkanocnych, z - babaliowcem pieczonym  w formie motyla, ktorego wierzch pieknie dekoruje pisakami jadalnymi moja synowa, - mazurekiem kajmakowym, -ciastem z ananasem - babka cytrynowa - babka ajerkoniakowa - i sernikiem...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    ..., które pojawiają się w tym okresie na świątecznym stole są tradycyjne jajka (48%) i wielkanocna babka (32%)*. W tym roku zaprośmy więc dzieci do kuchni i zaangażujmy je w przygotowanie tych potraw, które...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...