• Informacje na temat:

    babka z kwaśną śmietaną

Przepisy na temat: babka z kwaśną śmietaną
  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    Małopolska chrzanem stoi Dumą Małopolan jest chrzanówka lanckorońska - zupa na bazie świeżo startego chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną(...) i Tarnowskich Gór króluje szpajza - krem z utartych z cukrem jajek z dodatkiem żelatyny i owoców. Obowiązkowo na stołach powinny znaleźć się również buchty - słodkie drożdżowe bułeczki oraz nietypowa babka...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...chrzanu, z dodatkiem wędzonych wędlin i białej kiełbasy, zagęszczana mąką i kwaśną śmietaną z dodatkiem czosnku, kopru i ćwiartowanych jajek. Równie bogata w aromatyczny chrzan jest zupa gotowana na...

Artykuły na temat: babka z kwaśną śmietaną
  • Dyniowe wypieki

    ...piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok. 45 minut. Babkę podawać przyprószoną cukrem pudrem i z kwaśną śmietaną. Kakaowiec z orzechami Czas przygotowania: 70 minut. Składniki: - 50 dag mąki(...)Lekka babka Czas przygotowania: około 90 minut. Składniki: - 50 dag dyni - 22 dag masła - 20 dag drobnego cukru - sól - 1 torebka cukru wanilinowego - 5 jajek - 40 dag mąki krupczatki...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Wesele bez mięsa?

    ...zasmakuje w panierowanych boczniakach? Podobnie można postępować w przypadku kolacji - placki z kwaśną śmietaną, pierożki ruskie z masłem lub krokiety z kapustą na pewno nie spotkają się ze sprzeciwem nawet(...) ucieszy fakt, że bezrybne sushi nie psuje się tak szybko jak tradycyjne. Warto również czerpać z nieco cięższej kuchni naszych wschodnich sąsiadów - barszcz ukraiński i bliny ze śmietaną (lub kawiorem...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Mielone z warzywami

    .... Nadzieniem napełnić wyżłobione buraki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pokropić kwaśną śmietaną, zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z gotowanymi ziemniakami.(...), udekorować listkami kędzierzawej sałaty. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Zapiekana babka kapuściana Składniki na 4 porcje: 1 główka kapusty włoskiej, 2 bułki, 200 ml mleka, 2 ząbki czosnku...

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...250 ml kwaśnej śmietany sól 1 łyżka oleju Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrać i drobno posiekać. Chrzan drobno zetrzeć i wymieszać z jajkami, kwaśną śmietaną i olejem. Dodać do smaku sól i ocet, według własnego uznania. Chrzan z jajkiem podaje się w Karyntii tradycyjnie na Wielkanoc do Reindlinga i szynki. Chrzan z jajkiem, jabłkiem i śmietaną (Močka) Składniki: Na...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Fot. materiały prasoweWiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?...

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...