• Informacje na temat:

    babka z kakao

Przepisy na temat: babka z kakao
  • Łatwa babka czekoladowa

    Przygotowanie 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo miksujemy z masą maślaną, na przemian ze śmietanką kremówką. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto odstawiamy na 5 minut. 2. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta...

  • Babka waniliowo-kakaowa

    Sposób przygotowania 1. Orzechy posiekaj. Jajka zmiksuj z cukrami. Masło roztop. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej do masła i wymieszaj. Połącz z jajkami, zmiksuj. Masę podziel. Do jednej części dodaj kakao, orzechy i winogrona.  2. Do natłuszczonej formy wlej jasną część ciasta, a na nią ciemną. Piecz godzinę w temp. 180°C. Serek zmiksuj z cukrem, wyłóż na wierzch i posyp...

  • Dwukolorowa babka

    Składniki: 4 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu(...) masy, delikatnie miksuj. 2. Połowę masy wlej do natłuszczonej formy. Do drugiej dodaj kakao, wymieszaj, wylej na masę jasną. Piecz godzinę w 180°C. Posyp cukrem pudrem z cynamonem.

  • Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału

    Sposób przygotowania Do miski wrzucamy: mąki, kakao, cukier, proszek oraz sodę. Olej i siemię lniane miksujemy i wlewamy do suchych składników. Mikserem zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili wlewamy powoli gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, a ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce...

  • Babka babuni

    Wygląda pięknie na świątecznym stole, a smakuje jeszcze lepiej. Wielkanocna babka jest jedyna w swoim rodzaju. Wypróbuj nasz przepis i zachwyć domowników.

  • Babka  marmurkowa

    Składniki: 1 cytryna 1 kostka masła 1 szkl. drobnego cukru 1op. cukru wanilinowego 6 jajek 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki ciemnego kakao(...) pieczenia. Dolej mleko. Utrzyj. Białka ubij, połącz z ciastem. Rozdziel je. Jedną połowę ciasta wymieszaj z kakao, a drugą z kisielem cytrynowym. 3. Formę natłuść. Oprósz tartą bułką. Nałóż do niej na...

  • Babka czekoladowo-buraczana

    To nie szarlotka z kaszy jaglanej i ma o wiele wyższy indeks glikemiczny, jednak trzyma się standardów zdrowej, bezglutenowej diety. A gluten to wiadomo - samo zło. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki bezglutenowej ¾ szklanki kakao 1 szklanka fruktozy lub ½ szklanki Stevii 2 łyżeczki sody 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 szklanki puree z gotowanych...

  • Babka z morelami

    Ciasto: 2 szklanki mąki 30 dag jogurtu naturalnego 3 jajka półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju łyżka kakao 20 dag suszonych moreli kilka kropli olejku waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru łyżka mleka łyżka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji Przygotowanie...

  • Szybkie wypieki

    Klasyczna babka 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki(...) równe części. Przekładamy do dwóch osobnych naczyń. Do jednej dodajemy dwie łyżki kakao, mieszamy, do drugiej - dwie łyżki mąki i również mieszamy.  6. Tortownicę natłuszczamy margaryną i oprószamy...

  • Karnawałowe wypieki

    ...z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubij, powoli dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Pianę połącz z żółtkami. Dodaj czekoladę, obie mąki przesiane z 2 łyżkami kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszaj(...) ubij.  4. Blaty przełóż kremem śmietanowym. Schładzaj godzinę. Ubij resztę śmietany z czekoladą, 1/3 kremu wymieszaj z pozostałym kakao. Wierzch tortu posmaruj kajmakiem. Bok posmaruj białym kremem...

Artykuły na temat: babka z kakao
  • Babka waniliowo-bananowa

    ...dzielimy na porcje i podajemy, np. z bitą śmietaną lub konfiturami do kawy, herbaty, kakao. Zobacz także:

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Babka marmurkowa

    ...​Ta babka jest nie tylko puszysta, ale i wilgotna. Po prostu rozpływa się w ustach! Do ciemnej części ciasta możesz dodać przed upieczeniem posiekane bakalie.

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Babka kakaowa z czekoladową polewą

    ...oddzielamy od białek i, jedno po drugim, dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i na przemian z mąką z kakao oraz kawą łączymy z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodajemy zmielone orzechy laskowe, mieszamy, żeby składniki się połączyły.  3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Babka piaskowa z lukrem i migdałami

    Puszysta babka idealna na świąteczny stół.

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Łatwa babka czekoladowa

    ...1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu...

  • Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl. Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.   Faszerowane jajka z pistacjami Co kupić?• 8 jajek• 4 łyżki śmietany 30%• 3 łyżki szczypiorku• 3 łyżki oleju...