• Informacje na temat:

    babka w kratkę

Przepisy na temat: babka w kratkę
  • Babka ajerkoniakowa

    ...ciasto przestudź 10 minut w formie, następnie przełóż na kratkę kuchenną, zostaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z ajerkoniakiem. Gotowym lukrem oblej...

  • Morelowa babka Savarin

    .... cukru. Podgrzej, by cukier się rozpuścił. Ciasto przełóż na kratkę, ustaw na dużym talerzu. Zrób dziurki wykałaczką, polej ponczem. Płyn, który ocieknie, zagotuj z resztą cukru. Gdy przestygnie, polej...

  • Babka ucierana z jabłkami

    ...w foremce 15-20 minut, potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw od całkowitego wystudzenia. Pozostałe 2 łyżki jogurtu wymieszaj z cukrem pudrem. Utrzyj na gładki lukier. Jeśli wyszedł zbyt gęsty...

  • Babka piaskowa z jabłkami

    Nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto? Wypróbuj nasz przepis na piaskową babkę. Dodatek jabłek sprawia, że smakuje wyjątkowo.

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...do 3/4 wysokości formy, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 45 minut. Wybij z formy, posmaruj grubo lukrem i udekoruj migdałami. Babka piaskowa siostry Hildegardy Sposób(...) kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto możesz udekorować wiosennymi kwiatami albo oprószyć zmielonym na proszek cukrem trzcinowym. Pascha kresowa o smaku waniliowym Sposób...

  • Chleb zmieniający życie

    ...rodzajów błonnika. Z tego powodu babka płesznik pomaga obniżyć poziom cholesterolu, sprzyja trawieniu i przyspiesza odchudzanie" - wyjaśnia w swojej książce autorka. Sposób przygotowania jest...

Artykuły na temat: babka w kratkę
  • Babka waniliowa

    Tradycyjna babka waniliowa z owocami.

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Babka kakaowa z czekoladową polewą

    .... Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 50-60 minut w 175ºC. Babkę 15 minut studzimy w formie, następnie przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.  4. Czekoladę...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Waniliowa babka z ananasami

    ...babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 50-55 minut w 175ºC. Ciasto studzimy 10 minut w blasze, następnie wykładamy na metalową kratkę, aby...

  • Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl. Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.   Faszerowane jajka z pistacjami Co kupić?• 8 jajek• 4 łyżki śmietany 30%• 3 łyżki szczypiorku• 3 łyżki oleju...

  • Cytrusowa babka dyniowa

    ...wyciągamy i przekładamy na metalową kratkę. Do rondelka przelewamy soki z cytryny i pomarańczy, dodajemy cukier puder i gotujemy, aż cukier się rozpuści, studzimy. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach...

  • Na ten moment czekaliśmy długo. Nareszcie żegnamy zimę, która powoli ustępuje dużo cieplejszej porze roku. Natura budzi się do życia – to najlepszy czas, by zweryfikować swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. W tym żywieniowe! Pojawiają się pierwsze nowalijki, więc stworzenie kolorowego i różnorodnego jadłospisu będzie dużo przyjemniejszym zadaniem. Fot. materiały prasowe Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Gorące i obfite dania zamieńmy na chrupiące sałatki ze...

  • Babka waniliowo-bananowa

    Jeśli szukasz przepisu na ciasto do popołudniowej herbaty, to trafiłaś idealnie. Ten przepis zachwyci ciebie i twoich gości!

  • Już za kilka dni Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Fot. materiały prasoweWiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?...