• Informacje na temat:

    babka makowa

Przepisy na temat: babka makowa
  • Babka makowo-dyniowa

    Ciasto idealne na niedzielne popołudnie

  • Białka, mąka i masa makowa. I wyszła mi pyszna babka.

  • Makowa rozeta

    Tym ciastem zachwycisz gości

  • Wspaniała babka na nadchodzące święta.

  • Baba z makiem i czekoladą

    Aromatyczna baba.

  • Proponuję dziś przepis na pyszną babkę makową z suchego maku, jest prosta i bardzo smaczna, serdecznie polecam :-)

  • Renesans czerwonej porzeczki

    ..., warto przygotować przetwory: dżemy galaretki, konfitury. Przepisy: Nalewka porzeczkowa Ciasto makowo-porzeczkowe Konfitura porzeczkowo-malinowa Babka z porzeczkami Tort porzeczkowo...

  • Szybka,prosta,smaczniuchna,

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Babka pomarańczowa Składniki: - 30 dag mąki, 30 g drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę(...) lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób. Babka puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka...

  • Zaleta - jeszcze nie słyszałam,żeby komus sie nie udała! W dodatku jest pyyyszna!!!

Artykuły na temat: babka makowa
  • Nowe smaki na Wielkanoc

    Dla wielu pań domu okres świąteczny to intensywny czas przygotowań. Oprócz sprzątania i zaaranżowania wnętrza trzeba także pomyśleć jakimi smakołykami poczęstować gości i domowników. Może warto tym razem zaskoczyć naszych najbliższych nowym przepisem, bądź ulepszoną wersją tradycyjnych dań? Co powiecie na migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową albo tartę makową?

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Wielkanocne delicje

    ..., 1/2 szklanki cukru pudru, puszka brzoskwiń, 1/2 kostki masła Na masę makową: gotowa masa makowa (50 dag), 2-3 białka, łyżka cukru pudru, ewentualnie łyżka miodu 1. Składniki na ciasto szybko zagnieć...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Zafascynowana piankami Szusanii

    Slowo sie wczoraj rzeklo pod piankami lub bezami mojej Przyjaciolki Szusanii, ktora wielce utalentowana kulinarnie jest. Ja bezy tez pieklam ale ostatnimi czasy przerzucilam sie na BABKE MAKOWA  i to nie koniecznie  z okazji Bozego Narodzenia ( choc tez mozna ). To jest pyszny dodatek do kawy, a jeszcze wloskiej Lavazza ( uwaga reklama ). Bo tak, jak juz nazbieramy szklanke ( moze byc nie...

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • Renesans czerwonej porzeczki

    ..., warto przygotować przetwory: dżemy galaretki, konfitury. Przepisy: Nalewka porzeczkowa Ciasto makowo-porzeczkowe Konfitura porzeczkowo-malinowa Babka z porzeczkami Tort porzeczkowo...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Niektórzy rodzą się źli

    ..., wzruszając ramionami. - Tak już mam. - Dziecko, co się z tobą dzieje? Dlaczego taka jesteś? - Nie histeryzuj. Ogarnij się, babka! Usiadłam na taborecie i rozpłakałam się. Nie dawałam już rady(...). - Dawaj kasę! - wycedziła przez zęby i nagle się roześmiała, patrząc na mnie. - Myślisz, że jesteś taka sprytna? Że nie wezmę, bo masz w kieszeni? Oj babka, babka... No dawaj, bo nie mam czasu. - Nie dam...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...