• Informacje na temat:

    babka drozdzowa 25

Przepisy na temat: babka drozdzowa 25
  • Babka szafranowa

    Składniki na 12 porcji: 50 dag mąki pszennej 10 dag drożdży 20 dag cukru 1 op. cukru waniliowego 200 ml mleka 8 żółtek 25 dag masła 30 ml spirytusu po szczypcie szafranu i soli tłuszcz i mąka do formy Sposób przygotowania: 1. Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp...

  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    ...ceramiczne" - powiedział restaurator. Wielkanocna babka pod Wawelem dobrze smakuje nie tylko z koniakiem, ale też smakuje z miodem lipowym, z konfiturą z moreli lub żurawiny, z powidłami śliwkowymi(...) uzyskania lśniącego koloru. Rozgrzewamy piec i pieczemy w temperaturze 170 st. C, pieczemy nie dłużej niż 20-25 minut tak, aby nie przesuszyć. Mają być piękne, wyrośnięte, puszyste, a smakiem powinny...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    Babka pomarańczowa Składniki: - 30 dag mąki, 30 g drożdży, - 200 ml mleka, 175 g masła, - 10 dag cukru, 3 jajka, - 2 pomarańcze, 1 białko jajka, - cukier puder Przygotowanie: Mąkę(...) lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób. Babka puchowa Składniki: - 50 dag mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka...

Artykuły na temat: babka drozdzowa 25
  • Babka na medal

    Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu(...) kolejnych składników powinno upłynąć 30 minut. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 272 kilokalorii Babka marmurkowa Składniki na 10 porcji: tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 12 dag miękkiego masła...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Galantyna z kurczaka

    .... 4 . Oczyść warzywa . Zalej wrzątkiem . Posól , dodaj szyjkę i skrzydełka . Gotuj 25 minut . Wyjmij kości , a do wywaru wlej rozpuszczoną żelatynę . Gotuj około 50 minut na wolnym ogniu pod przykryciem...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...topić, układać porcjami na polencie (oryginalny gailtalski sposób serwowania!) lub na kromkach czarnego chleba.   Karynckie Käsnudel   Składniki na ciasto: 25 dag drobnoziarnistej mąki 1 jajko sól letnia woda Składniki na farsz: 25 dag ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 25 dag gruboziarnistego twarogu sól drobno posiekana mięta karyncka i trybula...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • 15 sposobów na tanie gotowanie

    ...1. Włącz termoobieg Jeśli nasza kuchenka wyposażona jest w termoobieg, możemy ustawiać temperaturę o 25-30°C niższą, niż podczas nagrzewania od dołu lub od góry. Przy czym czas pieczenia pozostaje bez zmian. Poza tym w piekarnikach z termoobiegiem możliwe jest wykorzystanie nawet czterech poziomów równocześnie. To duża oszczędność czasu i energii elektrycznej. 2. Nie otwieraj drzwiczek...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Święto smaku

    .... Wstaw do piekarnika na mniej więcej 25 minut (do momentu, gdy pietruszka zamieni się w złociste, chrupiące czipsy). Pokrój jabłko w cieniutkie słupki. Podawaj krem z kalarepy na ciepło posypany...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...