• Informacje na temat:

    babka drożdzowa

Przepisy na temat: babka drożdzowa
  • Babka drożdżowa (po 12. miesiącu)

    Menu wielkanocne w każdym domu wygląda nieco inaczej. Jednak na większości stołów w tym okresie pojawiają się rozmaicie przyrządzone jajka, pasztety, sałatki oraz wypieki. Proponujemy doskonały przepis na babkę drożdżową.

  • Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale...

  • Babka kokosowa

    Puszysta, ale nie za słodka - wypiek idealny!

  • Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.

  • Babka szafranowa

    Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli.

  • Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę . Zrobiłam więc w ten sam sposób tę babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .

  • Babka ponczowa

    Wypróbuj w tę Wielkanoc!

  • Zrobiłam babkę drożdżową, bo czemu nie :) Osobiście uwielbiam ją i z chęcią robię w niedzielne po południa, ale dzisiaj zrobiłam wyjątek i w środku tygodnia zdecydowałam się na umilenie sobie paru chwil.. Wyszła pięknie pachnąca i wysoka, aż się sama zdziwiłam :) Przepis : moje wypieki idealna do kawy, herbaty.. dla gości i dla dzieci oraz dla samych siebie. Ja bez czekoladowych dodatków, po prostu z samym cukrem pudrem..

  • Ucierana babka

    Długo zastanawiałam się jaki przepis wam podać na świąteczne ciasto. Nie lubię mazurków, makowców ani innych bakaliowych i kremowych ciast. Zdecydowałam się zrobić dla was moją ulubioną ucieraną babkę, którą zawsze piekła dla mnie babcia.

  • Przepis na babkę z drożdżami, rodzynkami i czekoladą. Mam do niej słabość! Foremka silikonowa w kształcie róży. Ciasto po upieczeniu bardzo ładzie od niej odchodzi. Udekorowana cukrem pudrem i czekoladą. Jest bardzo smaczna, delikatna i puszysta.

Artykuły na temat: babka drożdzowa
  • Babka na batatach

    Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!

  • Czekoladowa babka drożdżowa

    To prostsze niż myślisz!

  • Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

    1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy...

  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • Babka drożdżowa z lukrem

    Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w...

  • Babka Wielkanocna według Ch. Felder

      Zupełnie różna od naszych tradycyjnych drożdżowych bab ! Jednakże również wielkanocna, piękna, przepyszna… tyle, że inna, z muślinowym kremem, nasączona...

  • Baby drożdżowe

    Dobre rady Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie i pulchne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy...

  • Kouglof czyli babka rodem z Alzacji

      Niestety pieczona w polskiej formie na babkę, gdyż alzackiej jeszcze nie posiadam. Mam zamiar zakupić jak tylko moje stopy staną na alzackiej ziemii...

  • Babka na medal

    Babka gotowana Składniki na 12 porcji: po szklance mąki ziemniaczanej i pszennej, szklanka cukru, kostka margaryny, łyżka stołowa proszku do pieczenia, 4 duże jajka lub 6 małych, 20 ml spirytusu(...) kolejnych składników powinno upłynąć 30 minut. Przygotowanie: 90 minut Porcja: 272 kilokalorii Babka marmurkowa Składniki na 10 porcji: tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 12 dag miękkiego masła...

  • ...La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ...

    ...... a mowiac inaczej, drozdzowa, babka wielkanocna. Golebica, bo forma, w ktorej sie ja piecze, jest w ksztalcie golebia ( przy uruchomionej wyobrazni...

Wideo na temat: babka drożdzowa
  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.