• Informacje na temat:

    babka drożdżowa

  • Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. A jeśli po świętach zostanie nam kawałek babki, można ją, owiniętą szczelnie w folię, zamrozić.

    Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. A jeśli po świętach zostanie nam kawałek babki, można ją, owiniętą szczelnie w folię, zamrozić.
Przepisy na temat: babka drożdżowa
  • Babka drożdżowa (po 12. miesiącu)

    Menu wielkanocne w każdym domu wygląda nieco inaczej. Jednak na większości stołów w tym okresie pojawiają się rozmaicie przyrządzone jajka, pasztety, sałatki oraz wypieki. Proponujemy doskonały przepis na babkę drożdżową.

  • Babka kokosowa

    Puszysta, ale nie za słodka - wypiek idealny!

  • Babka szafranowa

    Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli.

  • Babka ponczowa

    Wypróbuj w tę Wielkanoc!

  • Ucierana babka

    Długo zastanawiałam się jaki przepis wam podać na świąteczne ciasto. Nie lubię mazurków, makowców ani innych bakaliowych i kremowych ciast. Zdecydowałam się zrobić dla was moją ulubioną ucieraną babkę, którą zawsze piekła dla mnie babcia.

  • Babka z porzeczkami

    Pyszna babka drożdżowa.

  • Baba drożdżowa

    Baba dobrze wyrośnięta.

  • 50 dag mąki, 6 żółtek, 5 dag drożdży, 3/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 10 dag rodzynek, 1/4 l mleka, 2 małe kieliszki rumu, 1/2 szklanki soku gruszkowego, lukier

  • Baba kminkowa z ziemniaków

    To nieprawda, że ziemniaki mogą się znudzić. W naszym przepisie podane są niczym drożdżowa babka i smakują wyśmienicie! Takie danie możesz ozdobić plasterkami łososia lub zwykłym listkiem bazylii.

  • Krakowski średniowieczny przepis na wielkanocną babę

    ...ceramiczne" - powiedział restaurator. Wielkanocna babka pod Wawelem dobrze smakuje nie tylko z koniakiem, ale też smakuje z miodem lipowym, z konfiturą z moreli lub żurawiny, z powidłami śliwkowymi...

Artykuły na temat: babka drożdżowa
  • Czekoladowa babka drożdżowa

    To prostsze niż myślisz!

  • Babka na batatach

    Osoby z nietolerancją laktozy wcale nie muszą rezygnować z małego co nieco na deser!

  • Babka drożdżowa z lukrem

    Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w...

  • Drożdżowe ślimaczki z marchewką na szybko

    1. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki przynajmniej pół godziny przed pieczeniem. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odcedzamy...

  • Babki godne cesarza!

    O wyjątkowości kuchni austriackiej decyduje m.in. fakt, że składają się na nią wpływy różnych kultur. Jednak nie zawsze wiadomo, z jakiego kraju wywodzi się dana potrawa. Nie inaczej jest z babką, znaną w Austrii pod nazwą Gugelhupf.

  • Babka Wielkanocna według Ch. Felder

      Zupełnie różna od naszych tradycyjnych drożdżowych bab ! Jednakże również wielkanocna, piękna, przepyszna… tyle, że inna, z muślinowym kremem, nasączona...

  • Baby drożdżowe

    Dobre rady Składniki ciasta drożdżowego muszą mieć zawsze temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy, by usunąć z niej zanieczyszczenia, i by ją dobrze napowietrzyć, co sprawi, że ciasto będzie miękkie i pulchne. Ciasto na babkę najlepiej wyrabiać ręcznie. Na początku lepi się ono do wszystkiego, ale przestrzegamy przed dosypywaniem mąki, bo babka będzie twarda i sucha. Po prostu nadal wyrabiajmy...

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Kouglof czyli babka rodem z Alzacji

      Niestety pieczona w polskiej formie na babkę, gdyż alzackiej jeszcze nie posiadam. Mam zamiar zakupić jak tylko moje stopy staną na alzackiej ziemii...

  • ...La Colomba pasquale ... czyli GOLEBICA WIELKANOCNA ...

    ...... a mowiac inaczej, drozdzowa, babka wielkanocna. Golebica, bo forma, w ktorej sie ja piecze, jest w ksztalcie golebia ( przy uruchomionej wyobrazni...

Wideo na temat: babka drożdżowa
  • Babki wielkanocne w pięciu odsłonach

    Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pachnącej, oblanej lukrem babki. Dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała ją w pięciu odsłonach. Na stole pojawiły się: babka drożdżowa, czekoladowa, gotowana, majonezowa i odwrócone mini babeczki z kremem patissiere. Materiał archiwalny.