• Informacje na temat:

    babka dla cukrzyka

Przepisy na temat: babka dla cukrzyka
  • Zdrowy początek udanego dnia!

    ...zatem, czy przed nami dzień wypełniony pracą umysłową, czy dużym wysiłkiem fizycznym. Śniadanie ma ogromne znaczenie dla osób aktywnych sportowo. Podkreśla to m.in. Justyna Święty-Ersetic, utytułowana polska lekkoatletka, ambasadorka Sante:  - Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi ono być dostosowane do mojego treningu. Jeśli mam trening siłowy lub o mniejszej intensywności...

Artykuły na temat: babka dla cukrzyka
  • Babka płesznik: Usprawnia metabolizm

    Babka płesznik to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, stąd funkcjonuje też pod nazwą babka śródziemnomorska. Lecznicze działanie mają jej nasiona - małe, intensywnie brązowe, lekko(...): w stu gramach nasion jest go blisko siedemdziesiąt gramów. Mimo że nie jest substancją odżywczą, a jedynie balastową, błonnik jest niezbędny dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu...

  • Nie istnieje nic takiego jak dieta cukrzycowa. Diabetycy tak naprawdę powinni przestrzegać jednej diety - diety zdroworozsądkowej, zalecanej właściwie wszystkim. Nagłe skoki cukru we krwi, których w przypadku cukrzycy należy unikać, nie są korzystne także dla osób zdrowych. Dieta w cukrzycy nie odbiega od diety zalecanej każdemu. / fot. 123rf.com W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do...

  • Obniżamy cukier we krwi

    ...przedcukrzycowy. Dlatego zażywajmy preparaty z aloesu trzy razy dziennie przez trzy tygodnie. Ostropest i gorzki melon Stosuj ostropest jako dodatkową pomoc w obniżeniu poziomu cukru we krwi. Ma silne(...) sproszkowanego zioła w sklepach zielarskich, może je dla nas zamówić też każda apteka. Zacznij przyprawiać Poziom cukru we krwi pomagają zmniejszyć imbir i cynamon dodawane do potraw i napojów...

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Nasiona dają siłę

    Nie tylko chia – dobre dla formy też nasiona konopi, lnu i babki płesznik. Oto odkryte na nowo superfoods!

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Zdrowe sposoby na zrzucenie wagi po ciąży

    Ciąża to szczególny okres w życiu każdej z nas. Całe nasze ciało (włącznie z mózgiem, który przez moment traci trochę na swojej wadze) zmienia się wtedy wyraźnie, a niektóre efekty – zwłaszcza te związane z nabraniem kilku nadprogramowych kilogramów – pozostają z nami również po urodzeniu dziecka. Nie da się ukryć, że jest to kłopotliwe – i to nie tylko dla młodych mam, które przyzwyczaiły się do...

  • Wegetarian, wegan i osób na najróżniejszych dietach ciągle przybywa. Jednak ta zmiana nie pociągnęła za sobą rewolucji kulinarnej na polskich stołach. Pod tym względem święta są najtrudniejszym czasem. Co możemy zaserwować takim osobom? Fot. 123RF Nie da się ukryć, że dla wegetarian święta Bożego Narodzenia są o wiele łatwiejsze pod względem zjadanych dań, niż Wielkanoc. Wigilijny stół ugina się od jarskich przysmaków - barszczu, grzybowej, pierogów i wielu innych, postnych dań. Z kolei...

  • Jesteś tym, co jesz, czyli jak jedzenie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie

    Wraz z pożywieniem dostarczamy swojemu organizmowi budulca i energii. Spożywane substancje tworzą nasze tkanki, napędzają i kontrolują zachodzące w nich procesy, oddziałują na mikrobiom jelitowy. Mogą pomagać lub szkodzić, oczyszczać i dodawać energii lub zatruwać i spowalniać. Dlatego od tego, co znajdzie się na naszym talerzu, zależy nie tylko nasza sylwetka, ale też zdrowie, nastrój i dobre...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...