• Informacje na temat:

    babci na barszczyk wigilijny

Artykuły na temat: babci na barszczyk wigilijny
  • Na wstępie od razu uprzedzę, że nie będzie peanów na temat świąt rodzinnych, urokliwej atmosfery przy wigilijnym stole, opłatków, życzeń, wspólnego kolędowania,...

  • Z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka, które wypadają kolejno 21 i 22 stycznia, warto podarować ukochanym seniorom wyjątkowy prezent pod postacią herbaty. Fot. 123RF/Picsel W ofercie marki Czas na Herbatę mamy bogaty wybór chociażby leczniczych ziół, herbat kwitnących z magicznym efektem, a także wyjątkowo aromatycznych kompozycji, powstałych specjalnie z myślą o dziadkach. Moc hibiskusa Hibiskus znany i ceniony jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również prozdrowotne właściwości i...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...umiar. To trudne, wiedząc, że śledzie od cioci są najlepsze na świecie, a na kutię przygotowaną przez babcię czekałaś cały rok, ale możliwe! Nie siadaj do stołu z pustym żołądkiem. Wilczy głód to droga(...) barszczyk z uszkami i porcję piernika. Zlikwiduj kuszące zapachy. Są naprawdę zdradzieckie! Niepowtarzalny aromat powoduje, że po obfitej kolacji z deserem sięgasz jeszcze po... kawałek ciasta! Wystarczy...

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Świąteczne przysmaki gwiazd

    Teresa Lipowska Grzybowa z łazankami Na moim wigilijnym stole króluje zupa grzybowa z łazankami. Do tej pory sama chodziłam na grzyby, więc była z samych prawdziwków. Pięknych, ogromnych, bez(...) z babcią krzątają się po kuchni, mierzą, ważą, pieką i gotują. Dzisiaj sama przygotowuję kolację, a moją specjalnością jest kapusta z grzybami. Oczywiście według przepisu mamy. I tak jak ona kiedyś miała...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Różnica wieku nie jest ważna

    ...? Agnieszka Grochowska: Darek wyszukał miejsca, gdzie po wojnie były pierwsze jadłodajnie w Warszawie. Nadal dają tam pyszne, polskie jedzenie. Jak ktoś oczywiście lubi barszczyk, kapustę zasmażaną(...)? Agnieszka Grochowska: Dzięki nim zakochałam się w Warszawie, tym trudnym mieście. Z babcią chodziłyśmy na lody - zawsze kupowała nam większe niż mama - i do Ogrodu Saskiego. Z siostrą Miką biegałyśmy...

  • Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!     400 ml zakwasu z buraków 1,5 kg buraków (mogą być podłużne) 2 jabłka (szara reneta) 30 g suszonych podgrzybków lub borowików ok. 50 ml octu spirytusowego 6 suszonych śliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 5 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku suszonego   Przygotowanie Buraki pokroić na...

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...