• Informacje na temat:

    awokado na chleb

Przepisy na temat: awokado na chleb
  • Pasta z awokado i bakaliami

    Sposób przygotowania Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i przekładamy pokrojone na większe kawałki do naczynia. Następnie dodajemy ząbek czosnku i posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie blendujemy.  Gotową pastę wykładamy na ulubiony, pokrojony na mniejsze kawałki chleb i posypujemy bakaliami: żurawiną, płatkami migdałów i ziarnami słonecznika oraz...

  • Pożywne śniadanie z jajkami i awokado

    ...twarde. Wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Opiecz chleb w tosterze. Przełóż tosty na talerz, połóż na nich szpinak, pastę z awokado i fety oraz jajka.(...)Sposób przygotowania Włóż awokado do miseczki i lekko rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, fetę, pomidorki, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj Napełnij rondel wodą do wysokości 8 cm...

  • Pasta z brokuła i awokado na ciemnym pieczywie

    Sposób przygotowania 1. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze lub w osolonej wodzie. Awokado obierz, pokrój na mniejsze części. Brokuł i awokado włóż do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, miętę, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.  2. Chleb pokrój, rozsmaruj purée, na wierzchu układaj plastry koziego sera, posyp mielonym czerwonym pieprzem...

  • Pasta z awokado

    Sposób przygotowania 1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą(...) możesz rozsmarować na świeżym chlebie. Posyp ją kolorowym pieprzem w ziarnach.  

  • Zapomnij o tostach z awokado - tosty z ricottą to nowy przysmak

    Jeszcze do niedawna tosty z awokado święciły kulinarne triumfy. Choć moda na to połączenie przemija, same tosty nie wyszły z kulinarnego obiegu i zyskały nieco bardziej deserowy charakter.

  • Marchewkowa z awokado i złocistymi grzankami

    ...maśle. Dodaj do zupy.  3. Gdy marchewka się rozgotuje, zupę zmiksuj na krem. Dodaj gęsta śmietanę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, imbirem i sokiem z cytryny.  4. Awokado umyj i obierz, pokrój w cienkie paski.  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć kostki chleba i chwilę podsmażaj, aż się zrumienią i staną chrupiące. Zupę nalewaj do talerzy, dodaj awokado i po kilka kostek grzanek. 

  • Awokado, kokos i orzech włoski - tak smakuje nowa Rama!

    Oto Rama z olejem z awokado i nutą limonki, Rama z olejem z orzechów włoskich oraz Rama z olejem kokosowym. Cechują się one niezwykłym, delikatnym i całkowicie unikalnym smakiem. Ponadto, nowe(...) warianty, jest całkowicie unikalny. Wzbogacą dania w delikatny, ale zauważalny sposób. Rama z olejem z awokado i nutą limonki charakteryzuje się świeżym, lekkim smakiem. Jest świetna do tostów czy...

  • Pasta z awokado i papryką (po 18. miesiącu)

    .... Jak widzicie - samo zdrowie - tyle witamin w małym co nieco. Składniki: 2 kromki chleba (najlepiej graham, razowy lub pełnoziarnisty) 1/2 awokado 2 paseczki czerwonej papryki opcjonalnie(...)Ostatnio robiłam deser, do którego użyłam połowy awokado (przepis znajdziecie poniżej). Zastanawiałam się jak wykorzystać drugą połówkę tego egzotycznego owocu. Postanowiłam zrobić śniadaniową...

  • Broccamole - danie z brokułów, które może stać się popularniejsze niż guacamole

    Awokado stało się prawdziwym przebojem kulinarnym, cenionym ze względu na smak i właściwości prozdrowotne. Problemem jest jednak to, że uprawa tych owoców ma fatalny wpływ na środowisko. Pora więc zastąpić awokado brokułem, a zamiast guacamole przyrządzić broccamole.

  • Czym zastąpić masło?

    Coraz więcej osób rezygnuje z masła z krowiego mleka. Nie oznacza to jednak, że nie mają one smacznej alternatywy do posmarowania chleba czy do wypieków.

Artykuły na temat: awokado na chleb
  • Jajka zapiekane w awokado

    Sposób przygotowania: 1. Awokado przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na blasze.  2. Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w małą kostkę kromkę chleba. Połóż grzanki na awokado, a na nich trochę masła. Oprósz solą i pieprzem, a następnie wbij we wgłębienia jajka.  3. Na jajkach ułóż pokrojony bekon.  4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wstaw blachę z awokado i piecz przez 13-15 minut. Oprósz solą...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich lat. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc,...

  • Kanapka z awokado

    Przygotowanie: Awokado obierz i usuń pestkę. Następnie pokrój i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Biały ser połącz ze śmietaną i dopraw solą oraz pieprzem. Kromki chleba delikatnie pokrop oliwą i posmaruj masą serową. Następnie połóż awokado i całość posyp szczypiorkiem. Udekoruj listkami rukoli. Zobacz także:

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc...

  • Tost z łososiem i awokado

    ...1. Sok z cytryny utrzeć z miodem, musztardą i oliwą, doprawić.  2. Dymkę posiekać. Awokado obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z połową dymki, doprawić solą i pieprzem.  3. Kromki chleba opiec w tosterze, posmarować serkiem i awokado, przykryć łososiem, posypać dymką. Polać sosem, posypać czarnuszką. Zobacz także:

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Zabrakło chleba? Rozwiązanie na idealne śniadanie w szklance. Soki odżywcze na cały dzień

    ...potrzebujemy trzech świeżych liści jarmużu, bez przebarwień, połówkę awokado, cztery jabłka, odrobinę siemienia lnianego i łyżkę miodu gryczanego. Całość blendujemy, dodajemy wodę z dodatkiem soku...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich miesięcy. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Owszem, awokado zawiera w sobie tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają...

  • Awokado pełne możliwości

    W skorupce po awokado możesz podać krewetki, a jego miąższem faszerować jajka. Ten owoc to świetna przystawka. I daje tyle możliwości...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

Wideo na temat: awokado na chleb
  • Jarmuż i kiełki w kuchni Piotra Kucharskiego

    Piotr Kucharski w kuchni "Dzień Dobry TVN" postawił na wiosnę. Królowały jarmuż, kiełki i ziarna. Z jarmużu przygotował sałatkę, kiełki dodał do pasty z awokado, a z ziarnami upiekł chleb. (Dzień Dobry TVN/x-news)