• Informacje na temat:

    aromatyczny chleb

Przepisy na temat: aromatyczny chleb
  • Chleb z ziemniakami

    Duży, świeży i aromatyczny bochenek.

  • "Szósty smak" - tłumaczy zamiłowanie do makaronów i chleba?

    Ochota na miskę pysznego makaronu, aromatyczny kawałek chleba czy paczkę chipsów - komu z nas nie zdarzają się takie kulinarne grzeszki. Naukowcy sądzą, że odkryli szósty smak, który może podsycać nasze pragnienie na węglowodany.

  • Chleb bananowy z cynamonem i imbirem

    Prosty do zrobienia, oryginalny, smaczny i aromatyczny wypiek na każdą okazję.

  • Duszona kapusta

    Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować, zalać wodą, przyprawić. Gotować około 40 minut, odlać nadmiar wody. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Usmażyć, dodać do kapusty, dusić 15 minut.  2. Wsypać pokruszone kromki chleba i, mieszając, dusić, aż kapusta zgęstnieje. 

  • Śląski żurek

    Pyszny i aromatyczny...

  • Zapiekanka bobotie

    ...1. Chleb namaczamy w mleku. 2. Czosnek i cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia, dodajemy mięso mielone, smażymy. 3. Dodajemy rodzynki, rozdrobnione suszone morele (3-4 zostawiamy do dekoracji), płatki migdałowe, startą marchewkę, łyżkę przecieru, dwie łyżki cytrynowego soku, przyprawy i kromkę chleba, która moczyła się w mleku. Mieszamy dokładnie, by powstała...

  • Krem z kurek z grzankami w kształcie serc

    Rozgrzewający i aromatyczny.

  • Zrazy i bitki w wersji fit

    ...i wymieszaj go z koncentratem, pokruszonym chlebem, tymiankiem i papryką. Gdy będzie już ciepły, zmiksuj na gładko.  4. Do sosu włóż zrazy. Duś na małym ogniu pod przykryciem, ok. 60 minut, aż mięso...

  • Zupa serowo-cebulowa

    ..., dodajemy starty ser i zieleninę. Możemy dodać grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i rumienimy na suchej patelni).

  • Zupa czosnkowo-cebulowa

    ...zmięknie i lekko się zrumieni. Gotowe dodajemy do zupy i gotujemy wszystko razem jeszcze ok. 15-20 min. 3. Zupę przekładamy na talerze, dodajemy grzanki z chleba lub bagietki i posypujemy całość startym...

Artykuły na temat: aromatyczny chleb
  • Chleb razowy ze słonecznikiem

    Aromatyczny, smaczny i zdrowy, bo bez ulepszaczy.

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Aromatyczna ciabatta

    Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Aromatyczny smalec z fasoli

    Pyszne i zdrowe smarowidło do chleba.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik. 250 g mąki 70 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 160 g masła 4 jajka szczypta soli 75 g cukru 1½ kg jabłek 3 łyżki cynamonu 3 łyżki cukru 20 g masła do podgrzania jabłek lody waniliowe   Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka,...

  • Od miesiąca piekę chleb.Czynność,do niedawna poza sferą moich zainteresowań i umiejętności. Zainspirowała mnie niesamowita kobieta-Marlena de Blasi,Amerykanka,która...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Caponata – warzywny gulasz

    Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Smakuje świetnie podawana z ciepłym chlebem lub jako dodatek do mięs. Jest aromatyczna i intensywna w smaku.

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

Wideo na temat: aromatyczny chleb
  • Przepis na dorsza marynowanego w imbirze, chillli i curry

    Blogerka kulinarna Daria Ładocha przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" rozgrzewające potrawy. Na stole pojawiły się dania takie, jak: aromatyczny krem z soczewicy, dorsz marynowany w imbirze, chillli i curry, chleb dyniowy oraz rozgrzewający stir fry z kurczakiem i warzywami. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)