• Informacje na temat:

    antonówka czerwona

Przepisy na temat: antonówka czerwona
  • Kaszanka z jabłkiem - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 200 g kaszanki - 1 sztuka; 1 kwaśne jabłko (antonówka, szara reneta); 1 cebula; kawałek czerwonej papryki; 2 ząbki czosnku; 30 ml oleju; majeranek, pieprz, sól.

  • Smaczny pomysł na "Mięso mielone z papryką i antonówką"

  • Otwórz się na róż, czyli nowość od Cydru Lubelskiego!

    Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów Cydru Lubelskiego, takich jak Klasyczny, Antonówka, Niefiltrowany czy  Miodowy, a także jego gruszkowy brat czyli Perry Lubelski. Ich smaki są różne, ale łączy je proces produkcji oparty na 100% świeżo tłoczonym soku z jabłek lub gruszki,  brak barwników i aromatów oraz naturalny smak, który jest znakiem rozpoznawczym całej marki. Teraz, jako...

  • czerwona kapusta na ciepło

  • Smalec o smaku cebulki i czosnku

    Składniki: ●2 kg mielonej słoniny ●300 g wędzonego boczku lub wędzonki ●2 jabłka (np. antonówka) ●4 cebule ●główka czosnku ●sól Przygotowanie: 1. Do garnka z grubym dnem włóż słoninę. Podgrzewaj na malutkim ogniu. Im wolniej się topi, tym lepiej. Boczek pokrój w plastry. Jabłka umyj, pokrój w półksiężyce. Połóż na wierzchu słoniny. Dodaj cebule pokrojone w cząstki i czosnek posiekany...

  • Poniżej taki przepis, nie przepis, ponieważ czasami nie trzeba wiele, aby zjeść coś zdrowego i domowego. Ostatnio kupiłam czerwoną kalarepę, jest moim zdaniem nieco słodsza i łagodniejsza w smaku od tej tradycyjnej, dobrze nam znanej kalarepy. Podałam ją na surowo, z dresingiem z oliwy i octu balsamicznego. Ostatecznie stała się uzupełnieniem omletu z kiełkami, ale sprawdzi się również doskonale jako zdrowa przekąska.

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious, o winnosłodkim smaku, jest wspaniały do zapiekania i na przetwory, np. dla dzieci. Wątróbka drobiowa z Mazowsza Składniki: 50 dag wątróbki drobiowej; 2 łyżki mąki; 40 dag jabłek; sól, pieprz, cukier, majeranek...

  • Pyszna kapustka najlepiej smakuje na goraco.

  • jak nam zostanie tej kapusty z obiadu to można ją włożyc do słoika, zakręcic i pasteryzowac ok 15 minut. W sam raz na kiedyś tam :)))

  • Smaczny pomysł na "Czerwona sałatka"

Artykuły na temat: antonówka czerwona
  • Buraki wspomagają leczenie anemii

    Zwiększają ilość czerwonych krwinek i czterokrotnie ułatwiają przyswajanie tlenu przez komórki.​ Natomiast obecny w nich kwas foliowy zapobiega chorobom serca.

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    ...przypomnieć, dlaczego tłuste bywa takie dobre. Składniki: perliczka (mrożone nie ustępują jakością świeżym), plaster surowego boczku, ząbek czosnku, mała czerwona cebula, łyżka masła, łyżka...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Dobre bo domowe

    ...truskawkami, potem w czerwcu pojawiają się maliny (nie zapominajmy o drugim rzucie tych owoców wczesną jesienią), w lipcu morele i porzeczki, w drugiej połowie sierpnia antonówka na fantastyczną galaretkę...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Witamina C w wiosennym menu najmłodszych

    .... Pomarańcze, mandarynki, grapefruity, kiwi, granaty - wybór jest ogromny.  Dużo witaminy C mamy również w jabłkach, a najobfitszym wariantem będzie antonówka.  Ewa Koza, mamsmak.com...

  • Każdego roku borykamy się z tym samym problemem: które porzeczki wybrać? Wszystkie są smaczne, ale czy równie zdrowe? Fot. 123RF/Picsel Smak świeżo zerwanych z krzaczka porzeczek dla wielu osób są jednym z najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Nic więc dziwnego, że tak z utęsknieniem wyczekujemy momentu, kiedy ten przysmak ponownie zagości w naszych sklepach. Po porzeczki warto sięgać nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości odżywcze. Co zyskujemy jedząc porzeczki? Badania wskazują, iż...

  • Produkty, które pomogą wyleczyć się z letniej anginy i uchronią przed kolejną

    Taka infekcja często potrafi dopaść nas także w największy upał. Można jednak tak odżywiać się w trakcie choroby i w okresie rekonwalescencji, aby mocny ból gardła i wysoka gorączka znów nie zepsuły nam lata.

  • Cydr Lubelski otwiera sezon orzeźwienia, wprowadzając do swojej oferty wakacyjną edycję limitowaną – różowy Cydr Lubelski Rose! Fot. 123RF/Picsel Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów Cydru Lubelskiego, takich jak Klasyczny, Antonówka, Niefiltrowany czy Miodowy, a także jego gruszkowy brat czyli Perry Lubelski. Ich smaki są różne, ale łączy je proces produkcji oparty na 100% świeżo tłoczonym soku z jabłek lub gruszki, brak barwników i aromatów oraz naturalny smak, który jest...