• Informacje na temat:

    aniela gotuje

Przepisy na temat: aniela gotuje
  • Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i wydrążamy otworek. Myjemy, pozostawiamy na suszarce. Mięso albo wędliny mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dajemy 1 białko i szczyptę majeranku. Mieszamy i wkładamy do otworów w ziemniakach. Gotowe ziemniaki wkładamy do rondla, podlewamy rosołkiem i wodą, tak żeby było 3/4 ziemniaków przykryte. Gotujemy do miękości, przewracając od czasu do czasu. Doprawiamy...

  • Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Wspaniałe ciasteczka, smak dzieciństwa.. Polecam na szare, sobotnie popołudnie:) Ich jedyną wadą jest to, że szybko znikają ze stołu!

  • Gotowany schab z powodzeniem można traktować jako świetny dodatek do kanapek, chociaż w moim domu najczęściej jest po prostu podstawą wszelkiego rodzaju garmażerek, które są serwowane przy okazji różnych uroczystości. Jego ogromną zaletą jet to, że w czasie cięcia się nie kruszy i dzięki temu bardzo ładnie prezentuje się na półmisku.

  • …pyszne mocno serowe placuszki , ja swoje podałam z dżemem jeżynowym. Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków i spokojnie wystarczą dla 2-3 osób bo są dość sytne…

  • Pyszna, puszysta a zarazem wilgotna babka gotowana na oleju, z kakao. Gotuje się ją zaledwie 30 - 35 minut. Polana czekoladą stanowi pyszny deser.

  • Jest to babka bardzo wilgotna bo zrobiona na wspomnianym oleju. Zrobiłam ją z dodatkiem soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej, które dodają jej smaku i aromatu. Babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotuje się ją w garnku. Można do tego użyć specjalnej metalowej formy do babek gotowanych, lub zwykłej formy metalowej lub silikonowej z kominem, takiej w której piecze się babki w piekarniku.

  • Delikatny, soczysty o cytrusowej nucie łosoś, podany z sałatką z owoców tropikalnych i małymi gwiazdkami z purée ziemniaczanego.

  • Wypróbowany przepis na "Tarta jabłkowa z glazurą według Anieli Rubinstein"

Artykuły na temat: aniela gotuje
  • Dom taki pusty bez ciebie

    ...i zobaczyłem na szafce kartkę z moim imieniem. Przeczytałem: Nie wiem, jak Ci o tym powiedzieć, więc piszę. Krew uderzyła mi do głowy. Pomyślałem, że Aniela chce mnie zostawić. Ale to było jeszcze gorsze(...) podda, że przecież są nowoczesne leki, zaawansowane techniki diagnostyczne, eksperymentalne terapie...   Ale mijały dni i docierało do mnie, że to nie film, że Aniela naprawdę zachorowała na wyjątkowo...

  • Już w maju ukaże się pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej. Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o „ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce - zdecydowanie...

  • Smaki zza miedzy

    ...- zdecydowanie pochodzą z... Ukrainy. To tylko początek sekretów ukraińskiej kuchni, które w swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków odkrywa przed polskimi czytelnikami Aniela...

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...

  • Kto dzisiaj sprząta?

    Pierze i gotuje. Froteruje i prasuje. Robot? Nie, Polka. Bo mama ją tak wychowała. Bo ona to zrobi najlepiej. Bo mąż się do „babskich” prac nie nadaje. Kiedyś nawet we dwoje umawiali się na partnerstwo, na podział obowiązków, ale i tak w końcu on ląduje z pilotem na kanapie, a ona buntuje się tylko czasami. Czy można wyrwać się z kieratu obowiązków domowych. I ile się za to płaci?

  • Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i w pełni wykorzystać zakupione produkty? Na te pytania pomoże ci odpowiedzieć książka, którą możesz wygrać w naszym konkursie. "Gotuję, nie marnuję" to książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy...

  • ...drugiej szali: Ewa Wachowicz czy siostra Aniela. Jeśli facet przekracza progi kuchni, z pewnością zrodzi się z tego coś niezwykłego. Mężczyźni bowiem nie najlepiej znoszą sytuację, kiedy ktoś mówi im, co...

  • Książka Susan Herrmann Loomis, to opowieść smakach, zapachach, i tradycjach domowej kuchni. Autorka uchyla rąbka tajemnicy, która tkwi w francuskiej sztuce kulinarnej. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Powodów do rozbudzenia w sobie pasji do kulinariów jest bardzo wiele, i często bywają one zaskakując e dla nas samych. Zadecydowaliśmy, że nagrody w postaci trzech egzemplarzy książki trafią do Pani Roksany, Pani Anny i Pani Magdy. Mamy nadzieję, że dzięki tej publikacji,...

  • Gastroseksualny, czyli mężczyzna w kuchni

    Roberta Sowę. Na drugiej szali: Ewa Wachowicz czy siostra Aniela. Jeśli facet przekracza progi kuchni, z pewnością zrodzi się z tego coś niezwykłego. Mężczyźni bowiem nie najlepiej znoszą sytuację, kiedy...

  • To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (...) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół. Sylwia Majcher...