• Informacje na temat:

    angielskie ciasta

Przepisy na temat: angielskie ciasta
  • Czekoladowe crumpet - angielskie racuchy śniadaniowym hitem

    ...wlewamy do ciasta, aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej podawać je od razu po usmażeniu" - instruuje Paul...

  • Angielski pudding

    Sposób przygotowania Bakalie zalej brandy i odstaw na 12 godzin. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym. Wbij jajka. Wsyp mąkę przesianą z cynamonem i przyprawą do piernika. Wrzuć bakalie. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wymieszaj. Przygotuj 8 lnianych ściereczek. Zanurz je we wrzątku, dobrze odciśnij i oprósz mąką. Na ściereczki nałóż porcje ciasta. Brzegi ściereczek unieś, zwiąż ponad ciastem...

  • Ciasto dyniowe z migdałami

    Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego) 200 g mąki 100 g masła z lodówki 2 łyżki zimnej wody Przepis na dyniowy mus 1 dynia średniej wielkości dynia 2 duże jajka + 1 żółtko 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Pół łyżeczki gałki muszkatołowej Pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego Kilka goździków 200

  • Angielski podwieczorek z bezą

    Sposób przygotowania ciasta: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia. 2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna(...) będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.   Dekoracja ciasta i ostatnie kroki: 1. Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości...

  • Tarta cytrynowa z bezą po angielsku

    Sposób przygotowania 1. Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Składniki zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto ponownie ułóż na stolnicy. Lekko podsypując mąką, rozwałkuj je na placek.  2. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Potem spód i brzeg wylep ciastem. Wstaw do...

  • Budyń po angielsku

    Budyń po angielsku wygląda jak ciasto czekoladowe. Smakuje kremowo i delikatnie - to deser jakiemu nie można się oprzeć.

  • Gulasz pod ciastem

    Składniki: 1 kg łopatki 20 dag boczku wędzonego laska kiełbasy łyżka musztardy 2 łyżki przecieru pomidorowego po 2 cebule ząbki czosnku i czerwone papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego zioła prowansalskie mielone chili sól, pieprz olej pół litra wywaru warzywnego ew. łyżka mąki op. ciasta francuskiego jajko Przygotowanie: Cebule, czosnek i boczek pokrój...

  • Angielski piknik

    ...ok 1,5 cm wolnego ciasta z brzegu. Ciasto złożyć, brzegi zlepić. Gotowe pierogi układać na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach i nieco ponakłuwać. Żółtko zmieszać z mlekiem i posmarować...

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne...

  • Pięć sposobów na deser z marchwią

    .... Dodajemy składniki z farszu równomiernie po całym cieście. Zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch ciasta jajem i pieczemy 50 minut. Marchwiak...

Artykuły na temat: angielskie ciasta
  • Angielskie racuchy

    Śniadanie po królewsku? Polecamy przepis na pyszne, puszyste racuchy śniadaniowe. Koniecznie dodaj do ciasta odrobinę drożdży!

  • Małe kuleczki ziela angielskiego, które po rozgryzieniu mają intensywny, słodko-ostry smak, zazwyczaj staramy się uważnie wyławiać z zupy. Dodawane do wielu tradycyjnych, polskich dań, chociaż zawsze zostawiane są na talerzu, mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Fot. 123RF/Picsel Bez ziela angielskiego wielu z nas nie może wyobrazić sobie czerwonego barszczu, bigosu, czy też innych tradycyjnych potraw. Ponieważ zwykle nie zjadamy go w całości, nie doceniamy też jego roli w żywieniu....

  • ciasto króche po angielsku z Jabłkami

    ...żeby podrosło  i nabrało gęstości przykrywam ciasto ściereczką. A w tym czasie smaruje blaszkę masłem ekstra a następnie obsypuje bółką tartą ( blaszka do takiego ciasta musi być okrągła)  Następnie podrośnięte ciasto jest gotowe więc odkrywam ściereczkę i jedną część ciasta troszeczkę obsypuje odrobiną mąki i zagniatam przez pięć sekunt a następnie formuje ciasto na nie wielki placek i odrobinę mąki...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Angielskie śniadanie

    Klasyczne angielskie śniadanie to bomba kaloryczna ale i zestawienie świetnie stawiające na nogi po imprezie. Nie możne w nim zabraknąć jajek, kiełbasek lub plastrów boczku lekko grillowanych na patelni, oraz fasolki z puszki w pomidorach na ciepło. Dodatkowo można poddusić pieczarki lub pomidory a całość zakończyć filiżanką breakfast tea. My proponujemy nieco zmodyfikowana wersję angielskiego...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Keks angielski z marchewką

    Bakalie w karmelu można jeść same jako przekąskę. Łatwo je przygotować: rozpuść masło na patelni, dodaj cukier i miód, wsyp bakalie. Smaż, aż cukier nabierze barwy bursztynu.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Książki, ciasta i boks

    ...- Lubię, kiedy po tym, jak przeczytam książkę, coś mnie "szarpie", nie pozostawia obojętnym. Mam nadzieję, że po lekturze "Dygotu" niektóre osoby tak się właśnie poczują - mówi Jakub Małecki, pisarz i tłumacz książek. Po godzinach, jeśli nie czyta, trenuje boks i... piecze ciasta. Czekoladowe.

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

Wideo na temat: angielskie ciasta
  • Zmysłowe smaki: Jagodowy Eton mess

    Facebooku! Więcej pomysłów na ciasta i desery w darmowej książce kucharskiej!

  • Zmysłowe smaki: Jagodowy Eton mess

    Facebooku! Więcej pomysłów na ciasta i desery w darmowej książce kucharskiej!

  • Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbarem

    Crumble to tradycyjny angielski deser w postaci owoców zapiekanych pod kruszonką. Jest lekki i zdrowy (dominują w nim owoce, a ciasta kruchego jest naprawdę bardzo niewiele) - dlatego bez obaw mogą go spożywać osoby dbające o linię. Doskonale smakuje na ciepło. Ci, którzy nie liczą kalorii, mogą zjeść go z gałką lodów. My proponujemy wam crumble w wersji z rabarbarem - koniecznie wypróbujcie nasz