• Informacje na temat:

    angielska maka

Przepisy na temat: angielska maka
Artykuły na temat: angielska maka
  • Angielski paj z mięsem

    Sycąca i smaczna. Taka zapiekanka idealnie sprawdzi się na przyjęciu.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • ciasto króche po angielsku z Jabłkami

       składniki:  1/6 szklanki mąki , dwa jajka całe, łyżeczka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru czcinowego, kostka kasi,...

  • Małe kuleczki ziela angielskiego, które po rozgryzieniu mają intensywny, słodko-ostry smak, zazwyczaj staramy się uważnie wyławiać z zupy. Dodawane do wielu tradycyjnych, polskich dań, chociaż zawsze zostawiane są na talerzu, mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Fot. 123RF/Picsel Bez ziela angielskiego wielu z nas nie może wyobrazić sobie czerwonego barszczu, bigosu, czy też innych tradycyjnych potraw. Ponieważ zwykle nie zjadamy go w całości, nie doceniamy też jego roli w żywieniu....

  • Od rana do nocy siedzi w słuchawkach

    Filip! – zawołałam mojego 12-latka. Miałam ręce po łokcie umazane mąką, a dzwonił telefon stacjonarny. – Odbierz! To pewno babcia! – krzyknęłam głośniej.

  • "Nie pijam kawy, moja droga, wolę herbatę" - śpiewa Sting, najsłynniejszy Anglik w Nowym Jorku. Dla Brytyjczyków popołudniowa herbata to synonim podwieczorku. Fot. 123RF/Picsel O samej five o'clock tea, znanej u nas jako odchodzący już w zapomnienie fajf, napisano bardzo wiele. Kluczowym elementem takiego podwieczorku jest oczywiście herbata. Jak zatem zaparzyć herbatę po angielsku? Oto podpowiedź autora "Roku 1984" George'a Orwella, który w eseju pod znamiennym tytułem "A Nice Cup of Tea" w...

  • Pieczony pieróg kornwalijski

    ​Absolutny faworyt wśród Brytyjczyków! Hit! Bestseller! Pycha! Każdy - tak - KAŻDY Brytyjczyk uwielbia i ubóstwia Cornish pasties (Calzone angielskie/pieróg kornwalijski).

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • Sama słodycz

    ..."Domu pod makami".S ama słodycz to również słodko-gorzka opowieść o tym, że chociaż życie nie zawsze jest tak różowe, jak sobie tego wymarzyliśmy, to jednak warto doceniać małe przyjemności w życiu...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...