• Informacje na temat:

    amoniak niezdrowy

Przepisy na temat: amoniak niezdrowy
  • Cała prawda o mrożonym pieczywie

    ...przyjemnych. Mrożenie chleba za pomocą amoniaku jest szkodliwe - MIT Mrożenie pieczywa najczęściej odbywa się przy użyciu sprzętu działającego na tych samych zasadach, co tradycyjne, domowe zamrażarki(...) chłodniczym czyli właśnie amoniakiem. Krąży on w bardzo szczelnie zamkniętym obiegu i nie ma szans wydobyć się na zewnątrz, a zatem zamrażany produkt nie ma z nim styczności. Warto jednak zaznaczyć, że...

  • Szybkie i pyszne pierniczki idelne do lukrowania i powieszenia na choince

  • Ciekawy sposób podania zdrowego deseru-przekąski, który inspirowana jest wyglądem jajka, z tą różnicą, że nie jest podawana w skorupce, a w chrupiącym waflowym jajku :)

  • Ponieważ moja akcja: „Smaczne a nie tuczy”, cieszyła się dużym zainteresowaniem, postanowiłam kontynuować ten temat. Wiosna tuż, tuż, a więc temat jak najbardziej na czasie.

  • Szybki deser dla łasuchów!

  • Duża dawka energii i witamin :) Jak lubimy słodkie, możemy dodać do niego trochę miodu, ale że ja lubię wytrawne smaki, przyrządzam go bez dodatku miodu.

  • Zupka szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa :)

  • Jest naprawdę smaczny i zdrowy. Polecam :)

  • pyszny, kolorowy i zdrowy letni obiad :)

  • Bardzo zdrowe, soczyste, kolorowe danie

Artykuły na temat: amoniak niezdrowy
  • 10 zasad zdrowego stylu życia

    ...1. Nie pal Z każdym wypalonym papierosem, wraz z dymem tytoniowym wchłaniasz cztery tysiące substancji szkodliwych, z których ponad 40 to substancje rakotwórcze, m.in.: aceton, cyjanowodór, kadm, arsen, amoniak, tlenek węgla, metanol, DDT, toluen, butan! Już po 20 minutach od zgaszenia ostatniego papierosa puls i ciśnienie krwi wraca do normy! A to tylko początek przemiany. Po 25 godzinach...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Czyste mieszkanie bez bakterii i kurzu

    Sprawdź, co zrobić, by po sprzątaniu mieszkanie nie tylko lśniło i pachniało czystością, lecz także, by nie było w nim niezdrowych zanieczyszczeń.

  • Fast food nie musi nam się od razu kojarzyć z czymś złym. Domowej roboty burger, czy kebab zaspokoją największy głód i są znacznie lepszą oraz zdrowszą alternatywą do tych podawanych z budki. Fot.123RF/Picsel Początki fast foodów Kiedy myślisz o fast foodzie, pierwszym krajem, który przyjdzie Ci na myśl, będzie prawdopodobnie USA. To właśnie przez kulturę amerykańską został on rozpowszechniony. Ale fast food nie jest nowym wynalazkiem. Już w starożytności można było kupić szybko przyrządzane...

  • (Bez)sens odkwaszania

    ...dla zdrowia są zwłaszcza dwa związki, które powstają z rozpadu zawartych w mięsie aminokwasów - amoniak i mocznik. Zbyt duże stężenie tych substancji, wynikające między innymi z nadmiaru białek...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Farbowanie siwych włosów

    Koloryzacja włosów wciąż kojarzy się niektórym z mocnym zapachem farby z amoniakiem oraz zniszczonymi i przesuszonymi włosami. Siwe włosy zwykle są suche i szorstkie, farbowanie ich może wydawać się więc złym pomysłem i niepotrzebnym ryzykiem osłabiania. Na szczęście obecnie dostępne na rynku farby i kremy koloryzujące zapewniają naturalny efekt farbowania, a dodatkowo gwarantują ochronę włosów...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • Prawdy i mity o pocie i nadpotliwości

    Pocenie się jest procesem, dzięki któremu organizm utrzymuje odpowiednią temperaturę i nie dochodzi do groźnego przegrzania. Ponadto wraz z potem wydalamy szkodliwe produkty przemiany materii: kwas moczowy, mlekowy, mocznik czy amoniak, co gwarantuje prawidłową pracę nerek. Z kolei serce może szwankować, gdy nie zostanie zachowana tzw. równowaga kwasowo-zasadowa. Potas i sód (także wydalane...

  • To fakt, że w mięsie i innych grillowanych produktach mogą powstawać szkodliwe związki chemiczne, które z dużym prawdopodobieństwem zwiększają ryzyko raka. Mamy dobrą wiadomość: Można się przed nimi obronić! Fot. 123RF/Picsel Grillowanie może być zarówno bardzo zdrowe (tłuszcz z potrawy się wytapia), ale i bardzo niezdrowe (w mięsie i produktach zawierających skrobię wytrącają się substancje rakotwórcze). Co zrobić, żeby grill nie zagrażał naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie? Żeby grillowało...