• Informacje na temat:

    amaretto składniki

Przepisy na temat: amaretto składniki
  • Szybkie tiramisu z amaretto

    Składniki: 3 opakowania serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej pół szklanki likieru amaretto ciemne kakao opakowanie podłużnych biszkoptów szczypta soli Przygotowanie: 1. Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Oprósz cukrem pudrem do smaku, ostudź. Wlej likier amaretto, połącz. 2. Żółtka oddziel od białek. Żółtka...

  • Jogurtowiec z amaretto

    W sam raz na popołudniowy deser

  • Najłatwiejsze tiramisu według Nestora Grojewskiego

    ...składa się z warstwy biszkoptu, nasączonej mocną kawą oraz likierem Amaretto lub winem marsala. Na tę warstwę nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się(...) g kruszonych biszkoptów 10 g masła, 1/4 listka żelatyny na porcję. Proporcje składników można odpowiednio zwiększać, zależnie od liczby osób. Podano składniki dla jednej osoby. Kruszymy biszkopty...

  • Tiramisu na bogato

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: składniki przełóż do miski, zagnieć, uformuj kulę. Podziel ją na pół, każdą część rozwałkuj na kształt prostokątnej foremki do tiramisu. Piecz oddzielnie po 20 minut w 180°C. Poncz: kawę i likier amaretto wymieszaj.  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, zmiksuj z serkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy. Do foremki włóż...

  • Tiramisu podane w pucharkach

    Składniki: ●ok. 250 g okrągłych biszkoptów - pasują do okrągłych pucharków ●500 g mascarpone ●4 jajka (sparzone) ●4 łyżki cukru ●2 łyżki kawy rozpuszczalnej ●50 ml likieru amaretto lub łyżeczka esencji migdałowej ●kakao Przygotowanie: 1. W 2 niepełnych szklankach ciepłej wody rozpuść kawę. Dodaj amaretto, odstaw do ostudzenia. 2. Jajka utrzyj z cukrem mikserem. Dodaj mascarpone...

  • Tiramisu z... fetą, czyli włoski deser w greckim stylu

    ...mascarpone serem feta, biszkoptów - herbatnikami, a kakao - gałką muszkatołową. Do przygotowania kremu na tiramisu na bazie sera feta potrzebne będą następujące składniki: 6 żółtek jaj, 250 g cukru, 250 g rozdrobnionego miękkiego sera feta, 250 ml likieru Amaretto, 500 ml delikatnie ubitej śmietanki kremówki, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka żelatyny i 3 łyżki gorącej wody. Składniki...

  • Tiramisu – deser marzeń

    Składniki na 12 porcji: Ciasto: 8 jajek l 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło i bułka tarta do przygotowania formy Nasączenie: 4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru amaretto Masa: 75 dag sera mascarpone 500 ml śmietanki 30 proc...

  • Miska „Smaki dzieciństwa”

    Składniki na 4-6 porcji: 3 szkl. pszennej mąki + kilka łyżek do podsypania ciasta 3/4 szkl. ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki masła 50 dag świeżych jagód 2-3 łyżki drobnego cukru lub(...) sos: 1/2 szkl. śmietany kremówki ubij krótko mikserem lub trzepaczką. Delikatnie domieszaj trochę likieru typu amaretto. Czas przygotowania: ok. 70 minut...

  • Domowy jogurt grecki

    Składniki na 6-8 porcji: Jogurt: 1 l mleka 3,2%, pasteryzowanego lub homogenizowanego (nie UHT!) 1 mała śmietana 18% 1 mały naturalny jogurt bez żelatyny i mleka w proszku Dodatkowo: 1 gałązka mięty po 15 dag zielonych i czerwonych drobnych winogron 5-6 pokruszonych małych ciasteczek amaretto lub zwykłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Mleko połącz ze...

  • Wyjątkowo smaczne ciasta

    ...z musem malinowym, ozdób różyczkami.   Tiramisu Sposób przygotowania 1. Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do talerza, ostudź, dodaj likier Amaretto, wymieszaj.  2, Żółtka utrzyj...

Artykuły na temat: amaretto składniki
  • Kawa Amaretto

    .... Składniki te ubijaj na parze, aż powstanie gęsta kremowa masa. Dalej ubijając powoli dolej gorącą kawę oraz likier. Nie przerywając ubijania podgrzewaj na parze, aż poncz stanie się gorący. Uważaj, aby napój się nie zagotował, w przeciwnym wypadku żółtka się zetną! Gotowy poncz amaretto przelej do czterech ogrzanych szklaneczek. Posyp kakao, udekoruj wisienkami koktajlowymi (też amaretto...

  • Monte Carlo, 23 maja 2012 r. - Jenson Button i Romain Grosjean zostali szefami kuchni motorhome'u Pirelli; Dwaj mistrzowie zmierzyli się tym razem w wyścigu kulinarnym pod uważnym okiem Paula Hembery'ego, dyrektora Pirelli ds. sportów motorowych.   Pojedynek obu kierowców i degustacja przysmaków z kuchni Pirelli stanowiły tło prezentacji książki kucharskiej "Miles and Meals - handcrafted by Pirelli", w której opisano sekrety szefów kuchni Pirelli oraz kulisy pracy w tej włoskiej firmie....

  • Drożdżowe w różyczki

    ...1. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Truskawki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół. Dodajemy 10 g cukru, amaretto i sok z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy.  2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy. Do przesianej mąki wsypujemy drożdże, 90 g cukru, cukier waniliowy i startą skórkę pomarańczową, mieszamy. Dodajemy jajo, masło i mleko, wyrabiamy aż składniki się...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...

  • Tort opium

    Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka i połowę cukru utrzeć na bardzo jasną masę. Osobno ubić białka, po(...). Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spod formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec...

  • Lubcie Michałki w białej czekoladzie? Jeśli tak, wypróbujcie przepis Jagody. Ciasto250 g mąki pszennej220 g cukru250 g masła2 łyżki mleka½ łyżeczki soli Dodatki½ szklanki solonych orzeszków arachidowych3 łyżki amaretto½ szklanki pokruszonych krakersów 3 tabliczki białej czekolady40 borówek 30 listków bazylii CiastoMąkę piec w temperaturze 180°C przez 5-7 minut, a następnie wymieszać z cukrem, masłem, mlekiem oraz solą. Wstawić do lodówki na 30 minut. DodatkiDo schłodzonego ciasta dodać...

  • Tort Opium

    ..., tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia. Wykonanie biszkoptu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, skrobię, kakao przesiać i odłożyć. Żółtka(...). Do masy dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu. Spód formy o średnicy 23 cm...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Desery Magdy Gessler

    Lody migdałowe Przepis dla 6 osób Składniki: - 300 ml śmietany kremówka 36 proc. - 300 ml tłustego mleka - 150 g migdałów bez skórki - 1 laska wanilii - 4 żółtka - 100 g cukru - 50 ml amaretto Przygotowanie: Migdały upraż na złoto i zmiel. Do rondla o grubym dnie wlej śmietanę i mleko. Dosyp zmielone migdały. Wanilię przekrój wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Razem z laską...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...

Zdjęcia na temat: amaretto składniki