• Informacje na temat:

    amarantus wypieki

Przepisy na temat: amarantus wypieki
  • Starożytne zboża wracają do łask

    Amarantus, komosa ryżowa, kamut, proso czy orkisz - to tylko niektóre dawne odmiany zbóż przeżywające swój renesans i pojawiające się coraz częściej na współczesnych stołach. Są bogate w składniki mineralne i odżywcze, a ich uprawa jest zazwyczaj ekologiczna.

  • Ziarno amarantusa jest źródłem białka, wit. B6 , kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Posiada wysoką zawartość błonnika.

  • Coraz częściej doceniany i wybierany, jako zamiennik kasz. Pełnowartościowy i ciekawy w smaku. No właśnie ciekawy w smaku, ale z czym go podać? Długo się nie zastanawiałam! Po prostu zajrzałam do lodówki i gotowe :)

  • Bardzo szybkie pieczenie. Bułeczki są bardzo delikatne, smaczne i aromatyczne.

  • Amarantus dodaje im lekko orzechowy posmak, a dodając bób uzyskujemy naprawdę ciekawy smak. Pomidory można podawać, jako samodzielną potrawę, bądź jako dodatek do dań mięsnych.

  • Drobiowe a'la żabie udka w amarantusowej panierce to smaczna, zdrowa i pożywna przekąska :) Panierka nie zawiera glutenu.

  • to naprawdę 15 minut roboty w międzyczasie... etapami ...zamieszać i zapomnieć, znowu zamieszać i znowu zapomnieć :) żytnio - orkiszowy chlebek z garściami sezamu i ziarnami amarantusa - na zakwasie

  • Ciasteczka kokosowe z bakaliami i płatkami owsianymi to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do herbaty lub kawy.

  • Kolejna propozycja na siekane kotleciki tzw. kargule tym razem wersja wiosenna z dodatkiem ekspandowanego amarantusa oraz nasion chia. Dzięki nim kotleciki są niezwykle chrupiące i fajne strzelają pod ząbkami ???? Myślę , że małe niejadki będą nimi zachwycone i dzięki nim zjedzą odrobinę warzyw ????

  • Tort na śniadanie? Czemu nie, kiedy jest to tort z pożywnych, sycących placuszków podany ze świeżymi owocami. Prosta, a zarazem pyszna, ciesząca oko propozycja, w sam raz by celebrować wspólny posiłek z rodziną. Idealna na długie, leniwe, weekendowe śniadanie.

Artykuły na temat: amarantus wypieki
  • Amarantus - najlepsze zboże dla całej rodziny

    Amarantus (inaczej szarłat) pochodzi z Ameryki Środkowej, ale od ponad 20 lat uprawia się go także w Polsce (mamy nawet własną odmianę Rawa). Można kupić całe ziarno (10 zł/kg), mąkę (12 zł/kg), płatki (9 zł/300 g) lub amarantus ekspandowany (ok. 3 zł/100 g), którego nie trzeba gotować. Wszystkie produkty mają lekko sezamowy smak. Największe zalety amarantusa Jest bogaty w białko, zawiera...

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...

  • Mąka z amarantusa - nie tylko dla chorych na celiakię

    Amarantus, czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawnych - Indianie znali go już w starożytności. Jest niezwykle cennym źródłem białka. Polecany jest osobom chorym na celiakię, czyli mającym nietolerancję pokarmową glutenu.

  • Weź udział w naszym konkursie i wygraj jedną z fantastycznych książek Jenny Colgan pt. Spotkajmy się w kawiarni oraz zestaw gadżetów Smaker.pl. Co zrobić aby wygrać? To proste! Wyobraź sobie, że jesteś właścicielem jednej z najbardziej znanych cukierni. Słyniesz z przepysznych wypieków, ale to, co wyróżnia Cię spośród innych cukierni to... No właśnie, co takiego? Wszystkie zgłoszenia należy wysyłać na adres smaker@firma.interia.pl do dnia 08.07.2013 roku. Forma zgłoszeń jest dowolna może to...

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • Białkowe przeboje spalą zimowy tłuszczyk

    ...tylko 0,2-0,5 proc. tłuszczu w masie. Za to jest bogaty w składniki odżywcze. W 150-gramowym kubeczku znajduje się 20 g białka. Amarantus To wyjątkowo lekkostrawne zboże jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. W 100 g produktu jest go 14 g. Amarantus w postaci ziaren do gotowania możemy wykorzystać do dań duszonych, zapiekanek. Ten typu popping...

  • Przygotowujesz świąteczne ciasta? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów siostry Anastazji, które wielokrotnie przetestowali nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Swój pierwszy w pełni samodzielny posiłek przygotowała dopiero, gdy miała 17 lat. To było w 1967 roku, dzień po śmierci mamy. Zrobiła ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Pierwszy chleb spaliła, drugi wyszedł niedopieczony. Brakowało jej wprawy. Przez dwa lata pracowała w hutach szkła w Czechosłowacji. Pojawił się nawet kandydat na męża, ale...

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...miałkie, ale dość dobrze sklejają ciasto. Można je mieszać z mąką ryżową i z amarantusa. Nadają się do wypieku deserów. To dobre źródło białka.  Mąka z amarantusa. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się do...

  • Nareszcie nadszedł dzień, w którym możemy ogłosić lauretaów konkursu! Nawet w najśmielszych oczekiwaniach nie przypuszczaliśmy, że przyślecie do nas tak wiele przecudownych zgłoszeń. Chcieliśmy zostać pozytywnie zaskoczeni i udało się :-).   Wszystkim bardzo dziękujemy za udział w konkursie. Mamy zaszczyt poinformować, że książki oraz zestaw gadżetów Smaker.pl powędruje do:     Pani Magdaleny   'Była pewna, że zdąży dobiec do domu przed deszczem, choć niebo stawało się niebezpiecznie szare,...