• Informacje na temat:

    ak zrobic legumine

Artykuły na temat: ak zrobic legumine
  • Tym się damy nie parały

    Zamierzchłą przeszłość wyobrażamy sobie niejednokrotnie jako czasy, kiedy kobiety zajmowały się przede wszystkim domowym ogniskiem i były prawdziwymi mistrzyniami we wszelkich domowych pracach. Ale czy nasze prababki w ogóle umiały gotować? Z pewnością nie wszystkie. Szlachetnie urodzone panie, często nie potrafiły nawet ugotować herbaty. Sekrety życia w dawnych dworach i pałacach zdradza Elżbieta Kowecka w książce "W kuchni i w salonie".

  • Nie wiesz, co jeść w czasie upałów? Poeksperymentuj z chłodnikiem. Dowiedz się, co możesz zyskać, dzięki tej witaminowej bombie. Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, jak przygotować wspaniały chłodnik na słodko i na słono. Fot. 123RF/Picsel Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Chłodniki sycą, a jednocześnie są...

  • ... i  takie desery wiedenskie rowniez w moim domu sie jadalo. Robila je moja babcia ( ta co kapelusze z Wiednia sprowadzala )... Nazywalo sie po prostu...

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Wczorajszy wieczor zaczal sie od wspomnien o leguminie czyli calkiem milo. Ciag dalszy byl juz gorszy... Telefon z KJ od razu sprowadzil mnie do rzeczywistosci....

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zrób prezent ukochanej osobie. Wykaż się kreatywnością i wygraj voucher na romantyczną kolację do warszawskiej restauracji Punta Prima! Kuchnia śródziemnomorska to w szczególności ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, świeże owoce i warzywa. Jest lekka, prosta w przygotowaniu, ale i wyrafinowana.   Przepadasz za kuchnią śródziemnomorską? Chcesz zrobić wyjątkowy prezent ukochanej osobie? Wykaż się kreatywnością i napisz nam, jakie danie z kuchni śródziemnomorskiej zaserwowałbyś swojej drugiej...

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....