• Informacje na temat:

    a la kopytka

Przepisy na temat: a la kopytka
  • Kopytka

    ...skosem, tworząc kopytka (nie dłuższe niż 2 cm).  5. Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją (możemy też trochę posolić). Ostrożnie wrzucamy kopytka do wrzątku i gotujemy, aż zaczną wypływać. 6. Boczek i cebulę kroimy w kostkę (bardzo drobną) i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na kopytka.

  • Pyszne regionalne danie (pochodzi ze śląska)- zrobione domowym sposobem :)

  • Włoskie kopytka w pomidorach

    Polacy uwielbiają kopytka. Warto, dla odmiany, spróbować ich we włoskiej wersji.

  • Chyba nie tylko ja mam odwieczny problem co zrobić z kurczakiem z "niedzielnego rosołu" :)

  • Kopytka i kluski aż palce lizać!

    Żelaziaki, czyli wielkopolskie kluski z surowych ziemniaków, a może kopytka, zwane szagówkami? Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami i wybierz swoje ulubione.

  • Danie chińskie z kurczakiem, które zrobimy w kilka chwil. Bardzo smaczne podane z makaronem.

  • Pyszne kopytka

    ..., wbij jajka, dodaj mąkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagnieć z tych składników ciasto. Nie zważaj na to, że ciasto na kopytka nieco lepi się(...) wydaje się, że trzeba dosypać mąki. A to już prosta droga, by kopytka stały się gumowate, zamiast delikatne i zwarte. Z ciasta formuj kulę. Odkrawaj po kawałku ciasta i formuj z niego wałek...

  • Przepis wart wypróbowania: "A la tiramisu"

  • Kopytka babuni

    ...1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, przetrzyj przez sito i zaczekaj, aż ostygną. 2. Jajko sparz wrzątkiem, oddziel żółtko od białka. 3. Z ziemniaków, żółtka i mąki (pszennej i ziemniaczanej) zagnieć ciasto. Uformuj z niego długi wałek o grubości ok. 1,5 cm, a następnie pokrój go ukośnie na kawałki o długości ok. 1 cm. 4. Kopytka wkładaj do wrzącej wody. Zaczekaj, aż wypłyną...

  • Jest idealnym ciastem nie tylko na upalne dni. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Artykuły na temat: a la kopytka
  • Kopytka szpinakowe

    Ziemniaki są sycące, tanie i wcale nie nudne. Można je przyrządzić na setki sposobów, wyczarować z nich proste i wykwintne dania. Świetnie smakują nie tylko z mięsem lub rybą, ale i z innymi warzywami.

  • Kopytka w sosie pieczarkowym

    ..., dodaj pokrojone pieczarki. Gdy się lekko zrumienią, zalej je bulionem i podduś ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, połącz ze śmietaną. Kopytka polej sosem. Zobacz także:

  • Kopytka w sosie pieczarkowym

    ...zrumienią, zalej je bulionem i podduś około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, połącz ze śmietaną. Kopytka polej sosem.  Zobacz także:

  • Jak przyrządzić kopytka?

    Tradycyjny dodatek w polskiej kuchni, kopytka można przyrządzać na wiele sposobów. Mogą być one także samodzielnym daniem, na przykład w połączeniu z pysznym sosem!

  • Kopytka po włosku

    Gęsty i aromatyczny krem w pięknym, pomarańczowym kolorze to nie jest jedyny sposób podania dyni. Właśnie zaczyna się na nią sezon. Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono.

  • Kopytka po włosku

    Kluski podawaj polane masłem i posypane startym serem.

  • Gulasz z kopytkami

    Skorzystaj z naszego pomysłu i zaserwuj gulasz z kopytkami. To apetyczne, smaczne i sycące danie.

  • Kopytka z sosem

    ...lekko spłaszcz i ostrym nożem odetnij kopytka. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Partiami wrzucaj do wrzątku (po 10 sztuk). Gdy kopytka wypłyną na wierzch wody, wyłów je łyżką cedzakową, przekładając kopytka na durszlak, żeby dobrze je odcedzić. Gotowe przełóż do pojemnika, polej odrobiną oleju i potrząśnij, żeby się nie posklejały. Kopytka podawaj z masłem lub podsmażone, albo polane...

  • Kolorowe pomidory z kopytkami

    ...1. Ziemniaki ugotować, odcedzić, gorące przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć (zostawić kilka liści do dekoracji), przesmażyć na 1 łyżce oliwy, wystudzić, posiekać. 2. Z ziemniaków, mąki, jaj, szpinaku i szczypty soli zagnieść ciasto, pokroić na kopytka, ugotować. Boczek zrumienić na suchej patelni, zdjąć, przesmażyć kopytka. 3. Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, na nie wyłożyć kopytka...

  • Przygoda rusza z kopytka!

    Przygotuj się na filmowe wydarzenie… na kucykową skalę! Kraina pełna magii, muzyki, a co najważniejsze: przyjaźni! Ukochani bohaterowie dzieci na całym świecie w październiku zagoszczą na wielkim ekranie!

Zdjęcia na temat: a la kopytka
Wideo na temat: a la kopytka
  • Beata Kartowicz i różne wersje kopytek

    Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków są bardzo popularne w Polsce. Swój przepis na podstawowe ciasto i wiele innych jego wersji podała w kuchni "Dzień Dobry TVN" Beata Kartowicz.

  • Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru według Iny Rybarczyk

    Blogerka kulinarna Ina Rybarczyk wydała książkę "Łowcy smaków", w której zamieściła sporo przepisów dla miłośników kuchni roślinnej bez glutenu i rafinowanego cukru. W "Dzień Dobry TVN" łowczyni smaków przygotowała kopytka z batatów z wegańskim parmezanem, jaglaną tartę kawową z daktylami i czekoladowo-orzechowy mus z czerwonej fasoli.

  • Andrzej Polan i młoda kapusta na wiele sposobów

    Andrzej Polan otworzył sezon na młodą kapustę. W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował niekonwencjonalne potrawy bazujące na młodej kapuście. Na stole pojawiły się takie wiosenne pyszności, jak: pełna głowa kapusty, głąb z kapusty z marynowanym łososiem oraz kopytka z młodą kapustą, pomidorami, wędzonką i serem.