• Informacje na temat:

    żyworódka roslina stulecia

Przepisy na temat: żyworódka roslina stulecia
  • Lokma, czyli tureckie małe pączki - przysmak, który był znany już za czasów Imperium Osmańskiego. Lokmę rozdawano ludowi przy okazji ważnych wydarzeń - np. narodzin potomka sułtana. Dzisiaj, ze względu na powszechną dostępność wszystkich składników, lokma należy do bardzo popularnych słodkości w Turcji. Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :)

  • To jest nasza ulubiona mizeria na zimę. Przepis liczący już stulecia a ciągle tani i wspanialy.

  • Tapioka to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku (roslina uprawna pochodzaca z Brazylii). Jest lekkostrawna, hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu i glutenu. Poniewaz po raz pierwszy przygotowywalam i jadlam tapioke, postawilam na sprawdzona kombinacje kokosa i czekolady :) Przepis (z moimi niewielkimi zmianami) pochodzi ze strony coolinarika.com

  • Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

  • O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.

  • Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :) Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma...

  • Dzisiaj prezentuję przepis na niezwykle prostą, ale i smaczną sałatkę warzywną. Jej głównym składnikiem jest por - zdecydowanie jedno z najzdrowszych jarzyn. Ponieważ sezon na świeże warzywa trwa nie wyobrażam sobie dnia bez prozdrowotnej sałatki. Por to roślina lecznicza i odżywcza, dlatego powinien częściej gościć na naszych stołach. Jest dietetyczny, lekkostrawny i zasadotwórczy. Zalecany przy anemii, artretyzmie a także jako odtrutka w przypadku zatrucia pokarmowego. Zatem pora na pora -...

  • Pandan to roślina tropikalna szeroko stosowana w Azji, przez wielu porównywana do wanilii, gdyż używana jest do aromatyzowania potraw. Jest wykorzystywana jako dodatek do deserów, ciast, lodów, naleśników, ryżu, napojów, ale również do mięs. Pasta pandanowa barwi potrawy na obłędny zielony kolor! I jest w 100% naturalna! Pasta ma posmak lekko kokosowy, sama w sobie ma mdły smak, ale po dodaniu niewielkiej jej ilości do potrawy jest niewyczuwalna. Pasta jest bardzo wydajna, wystarczy mała...

  • Łapcie rabarbar póki jest jeszcze dobry tzn. nie zawiera zbyt dużej ilości kwasów :) I powiem Wam coś jeszcze… z tym ciastem an dobrą sprawę nie trzeba się śpieszyć. spokojnie zrobić możecie je jesienią lub nawet do zimowej herbatki. Jak to tak? Ano uprażony, miękki rabarbar spokojnie możecie upakować w słoiki i przechowywać do wiosny podobnie jak jabłka na szarlotkę. Nie zmarnuje się, daję słowo – wykorzystacie go ponownie przygotowując właśnie to ciasto :) Czym się jeszcze różni? Mówiąc o...

  • Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam...

Artykuły na temat: żyworódka roslina stulecia
  • O leczniczych właściwościach aloesu słyszał niemal każdy. Zdecydowanie mniej osób docenia zalety żyworódki – rośliny należącej do tej samej rodziny, której wpływ na nasze zdrowie może was bardzo pozytywnie zaskoczyć. Fot. 123RF W ciągu ostatnich lat, aloes zyskał niezwykłą popularność . Docenia się go głównie ze względu na wyjątkowe działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Niestety, produkty z jego dodatkiem potrafią być naprawdę drogie, co zniechęca wiele osób do...

  • Zdrowe, odporne na bakterie i wiecznie świeże warzywa, czy zmutowane, wielkie, różnokolorowe i rakotwórcze plony? Czym naprawdę jest żywność modyfikowana genetycznie? Prawda o GMO leży pośrodku.   Modyfikacja uprawianych roślin liczy sobie tyle lat, co historia rolnictwa. Odkąd człowiek przeszedł od trybu zbierania, do trybu uprawiania, krzyżował gatunki roślin tak, by uzyskać jak najlepsze plony. Takie krzyżówki nie budziły żadnych kontrowersji, aż do lat 70. ubiegłego stulecia. Wówczas...

  • Siorbana przez srebrzystą rurkę z drewnianego kubeczka, wielokrotnie zalewana wodą z termosu, na stałe wpisana w krajobraz Południowej Ameryki i coraz częściej spotykana w naszych stronach. Znana głównie z programów Wojciecha Cejrowskiego yerba mate. Co to takiego? Fot. Luciano Belviso / Flickr Popularnie zwana herbatą, yerba mate to de facto napar z kosodrzewu paragwajskiego. Nazwa zawiera w sobie zarówno skład napoju, jak i sposób jego podawania. Yerba to bowiem tyle co ziele, a mate to...

  • Dziś w Stanach Zjednoczonych hucznie obchodzony jest Dzień Niepodległości. Przypadkowo lub nieprzypadkowo 4 lipca to także święto hot-doga. To doskonała okazja by poznać historię hot-dogów.   Amerykańskie hot-dogi pochodzą z Niemiec. W 1987 roku Frankfurt nad Menem obchodził 500 urodziny hot-doga. Ponoć w 1487 roku, czyli na pięć lat przed wyprawą Kolumba w stronę Nowego Świata, właśnie we Frankfurcie powstała pierwsza, charakterystyczna cienka i długa kiełbaska - znana dziś jako...

  • Makaron to jedno z tych dań, które najchętniej przygotowujemy w polskich domach. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy brakuje nam czasu. Jest to niezwykle uniwersalny składnik, który doskonale sprawdza się w wielu różnych potrawach. Co powinniśmy o nim wiedzieć? Fot. 123RF Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego...

  • Stewia to roślina wykorzystywana od stuleci. Stosowano ją zarówno do słodzenia, jak i leczenia. Dzisiaj ten 400 razy słodszy od cukru naturalny słodzik budzi kontrowersje. Czy stewia jest dla nas zdrowa?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Pierwszymi smakoszami rośliny znanej stewią byli Indianie z Ameryki Północnej - Guarani. To ci sami, którzy do dawien dawna znali yerba mate - bardzo popularną obecnie herbatę. To właśnie stewią dosładzali sobie mate. Wierzyli też w jej uzdrawiające właściwości....

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Radość picia to jedna z tych książek, które zabiera się ze sobą na bezludną wyspę. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest ona tak zupełnie bezludna, to znaczy znajduje się na niej przynajmniej jeden sprawny barman i dobrze zaopatrzony barek. Radość picia to także jedna z tych książek, które odbiera się wszystkimi sześcioma zmysłami. Czytając opis chińskich naczyń do produkcji alkoholu, niemal czujemy pod palcami ich fakturę. Widzimy i słyszymy Pigmejów z Konga, rozochoconych po spożyciu...

  • Zdrowa i smakowita soczewica, dawniej niedoceniana, dziś zyskuje w polskiej kuchni coraz większe powodzenie. Dodaje się ją między innymi do pierogów i sałatek. Czym jednak soczewica zaskarbiła sobie popularność w innych krajach? Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać? Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. / fot. 123rf.com   Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje...

  • Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic… Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny....