• Informacje na temat:

    żyworódka pierzasta roślina stulecia

Przepisy na temat: żyworódka pierzasta roślina stulecia
  • Lokma, czyli tureckie małe pączki - przysmak, który był znany już za czasów Imperium Osmańskiego. Lokmę rozdawano ludowi przy okazji ważnych wydarzeń - np. narodzin potomka sułtana. Dzisiaj, ze względu na powszechną dostępność wszystkich składników, lokma należy do bardzo popularnych słodkości w Turcji. Jeśli oglądacie "Wspaniałe Stulecie" i zastanawialiście się, czym jest lokma - zagadka została właśnie rozwiązana :)

  • To jest nasza ulubiona mizeria na zimę. Przepis liczący już stulecia a ciągle tani i wspanialy.

  • Przepyszna roślina o ciekawej strukturze, źródło potasu i witamin

  • O leczniczych właściwościach aloesu mówi się bardzo dużo. Sama roślina ma działanie zmniejszające stany zapalne, wzmacniające organizm i przyspieszające regenerację tkanek. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi.

  • Czosnek niedźwiedzi to nieco zapomniana w kuchni roślina. A szkoda, bo dania z jego udziałem smakują świetnie a ostatecznie przekonać powinny nas jego właściwości zdrowotne. Sięgajmy po niego częściej, np. posypując nim smażone mięso:).

  • Geranium to aromatyczna roślina doniczkowa, o zapachu owocowo-cytrynowym z lekko różaną nutą. Zwana też anginką ponieważ zwalcza wirusy i bakterie. Zgnieciony listek przynosi natychmiastową ulę przy bólu ucha. Zwalcza też stany zapalne w organizmie. Uśmiecha ból głowy, gardła i stawów. Wybornie smakuje herbata z liści. Nalewka nadaje się także do wcierania w bolące miejsca.

  • Mamy połowę lutego. Nasz osłabiony organizm domaga się dodatkowej dawki witamin i minerałów. Warto sięgnąć po rzeżuchę.

  • Kolejny przepis do wykorzystania za rok. Nie zdążyłam opublikować, tak szybko galopuje wiosna w tym roku :) Herbatka z pączków jabłoni. Zrobiona z kwiatowych pączków jabłoni, zerwanych wraz z młodymi listkami, a od czasu do czasu również z rozwiniętym już kwiatkiem. Herbatka, o której słyszałam niemal legendy, tym bardziej chciałam jej więc spróbować. Z pączkowych resztek nie udało mi się zrobić wiele gotowej herbaty, ale na spróbowanie wystarczy. Dobre i to. Oczywiście jabłonka, z której...

  • Dzisiaj prezentuję przepis na niezwykle prostą, ale i smaczną sałatkę warzywną. Jej głównym składnikiem jest por - zdecydowanie jedno z najzdrowszych jarzyn. Ponieważ sezon na świeże warzywa trwa nie wyobrażam sobie dnia bez prozdrowotnej sałatki. Por to roślina lecznicza i odżywcza, dlatego powinien częściej gościć na naszych stołach. Jest dietetyczny, lekkostrawny i zasadotwórczy. Zalecany przy anemii, artretyzmie a także jako odtrutka w przypadku zatrucia pokarmowego. Zatem pora na pora -...

  • Słowo ‚rabarbar’ sprawia mi duże problemy, które ku uciesze przyjaciół nadal niezgrabnie wymawiam…’rabubar’ :) Polski język, trudny język:) Niedawno był waży Manchasteru United i chciałem czymś uraczyć moich kumpli, w grę wchodziły raczej męskie przekąski, więc wpadłem na pomysł! Postanowiłem zrobić pasztet, który ku mojemu zdziwieniu zniknął przed przerwą! Mowa tu o moim autorskim pasztecie z galaretką z rabambaru. Idealnie balansuje intensywny smak pasztetu. Kwaskowaty rabambar, ma...

Artykuły na temat: żyworódka pierzasta roślina stulecia
  • O leczniczych właściwościach aloesu słyszał niemal każdy. Zdecydowanie mniej osób docenia zalety żyworódki – rośliny należącej do tej samej rodziny, której wpływ na nasze zdrowie może was bardzo pozytywnie zaskoczyć. Fot. 123RF W ciągu ostatnich lat, aloes zyskał niezwykłą popularność . Docenia się go głównie ze względu na wyjątkowe działanie bakteriobójcze, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Niestety, produkty z jego dodatkiem potrafią być naprawdę drogie, co zniechęca wiele osób do...

  • Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, wybrane restauracje z całego kraju wprowadzą na tydzień od 5 do 11 listopada specjalne menu inspirowane różnymi regionami i kuchniami XIX i XX-wiecznej Polski. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyć będzie opowieść historyczna profesora Jarosława Dumanowskiego z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana jest przez sieć...

  • Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Stewia to roślina wykorzystywana od stuleci. Stosowano ją zarówno do słodzenia, jak i leczenia. Dzisiaj ten 400 razy słodszy od cukru naturalny słodzik budzi kontrowersje. Czy stewia jest dla nas zdrowa?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Pierwszymi smakoszami rośliny znanej stewią byli Indianie z Ameryki Północnej - Guarani. To ci sami, którzy do dawien dawna znali yerba mate - bardzo popularną obecnie herbatę. To właśnie stewią dosładzali sobie mate. Wierzyli też w jej uzdrawiające właściwości....

  • Siorbana przez srebrzystą rurkę z drewnianego kubeczka, wielokrotnie zalewana wodą z termosu, na stałe wpisana w krajobraz Południowej Ameryki i coraz częściej spotykana w naszych stronach. Znana głównie z programów Wojciecha Cejrowskiego yerba mate. Co to takiego? Fot. 123RF/Picsel Popularnie zwana herbatą, yerba mate to de facto napar z kosodrzewu paragwajskiego. Nazwa zawiera w sobie zarówno skład napoju, jak i sposób jego podawania. Yerba to bowiem tyle co ziele, a mate to naczynie,...

  • Zdrowe, odporne na bakterie i wiecznie świeże warzywa, czy zmutowane, wielkie, różnokolorowe i rakotwórcze plony? Czym naprawdę jest żywność modyfikowana genetycznie? Fot. 123RF/Picsel Prawda o GMO leży pośrodku.   Modyfikacja uprawianych roślin liczy sobie tyle lat, co historia rolnictwa. Odkąd człowiek przeszedł od trybu zbierania, do trybu uprawiania, krzyżował gatunki roślin tak, by uzyskać jak najlepsze plony. Takie krzyżówki nie budziły żadnych kontrowersji, aż do lat 70. ubiegłego...

  • Dziś w Stanach Zjednoczonych hucznie obchodzony jest Dzień Niepodległości. Przypadkowo lub nieprzypadkowo 4 lipca to także święto hot-doga. Fot. 123RF/Picsel To doskonała okazja by poznać historię hot-dogów.   Amerykańskie hot-dogi pochodzą z Niemiec. W 1987 roku Frankfurt nad Menem obchodził 500 urodziny hot-doga. Ponoć w 1487 roku, czyli na pięć lat przed wyprawą Kolumba w stronę Nowego Świata, właśnie we Frankfurcie powstała pierwsza, charakterystyczna cienka i długa kiełbaska - znana dziś...

  • W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie, przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy! Fot. 123RF/Picsel Weekend to idealny moment na przygotowanie wyjątkowego śniadania, z którego wszyscy domownicy będą zadowoleni. Śniadanie wpływa bowiem na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Noc to czas, w którym mamy pełne prawo do całkowitego odpoczynku. Kiedy jednak już się obudzimy, każda...

  • Każdy wie, jak wygląda kebab. Każdy wie, jak kebab smakuje. Większość z nas ma swoje ulubione warianty serwowania tego bliskowschodniego przysmaku – w tortilli, w bułce typu pita, w pudełeczku lub na talerzu. Fot. Shutterstock Są tacy, dla których kebab musi być piekielnie ostry, i tacy, którzy wolą, gdy soczyste mięsne kawałeczki spowija wyrazista czosnkowa nuta. Kebab zakorzenił się w polskiej kulturze kulinarnej tak mocno, że już właściwie nikt - ani weekendowi imprezowicze, ani...