• Informacje na temat:

    żywienie w polsce wczoraj i dziś

Przepisy na temat: żywienie w polsce wczoraj i dziś
Artykuły na temat: żywienie w polsce wczoraj i dziś
  • Bary mleczne wczoraj i dziś

    Gruba ceramika z granatowymi obwódkami, wyszczerbione talerze i kubki, aluminiowe sztućce. Wszystko to na stołach bez obrusów, a obok krzesła z prętów stalowych - tak było kiedyś. Dziś bary mleczne odżywają i kreują klimat znacznie inny od tego w czasach PRL.

  • Tapinder Sharma mieszka w Polsce już 18 lat. Od siedmiu pokazuje Polakom, jak się jada w Indiach. Z okazji otwarcia kolejnej restauracji - tym razem w samym sercu Krakowa - opowiedział nam o swojej wielkiej kulinarnej przygodzie. Fot. 123RF/Picsel Bartosz Rumieńczyk: Co pana sprowadziło do Polski?   Tapinder Sharma: - Zawsze mówię, że to taka historia do kolacji: przyjechałem oczywiście z miłości...   Romantyczna historia? - Jak z bestselleru, tylko trochę z innej strony, bo żonę poznałem w...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    Odwiedzając po raz pierwszy Kraków, polski turysta - stając oko w oko ze słynną restauracją "Wierzynek" - niechybnie pomyśli, że napotkał najstarszą w Krakowie, a może nawet i w Polsce, restaurację.

  • Została nim Maria Banach, poznanianka, autorka bloga „Gruszka z fartuszka”. Zdjęcie: Blogger Chef   Blogerka-laureatka kulinarnego konkursu zachwyciła jurorów przede wszystkim smażoną piersią z kaczki podaną z sosem z aronii i czerwonego wina. - Pierwsze zadanie poszło w miarę gładko, a pozytywne oceny jury uniosły mnie jakieś 10 cm nad ziemię - przyznała Marysia.   Wielki Finał BlogerChef'a za nami W miniony weekend, 22-23 czerwca br., zwykle zaciszny i urokliwy kompleks...

  • Dosc dziwne polaczenie, ale pierwsza informacja padla oficjlanie wczoraj o godzinie 15, a druga przedziera sie od kilku dni w gaszczu karykatur Mahometa...

  • Jeśli prawdą jest, że człowiek ma swoje miejsce i własną przestrzeń na ziemi, to przestrzenią tą dla Agi i Kai jest zdecydowanie kuchnia. Podobne, ale... zarazem różne, czy to właśnie jest sekret ich bloga " Co dziś jemy Mamo? " Prawie codziennie zadajemy sobie pytanie "co zrobić na obiad'?. Zazwyczaj wybieramy gotowe półprodukty, w ogóle nic nie jemy lub udajemy się do baru mlecznego czy restauracji. Blog Agi i Kai pokazuje, że gotować można szybko, zdrowo, smacznie, pomysłowo i do tego...

  • Światła na: Marta Dymek

    PANI: Kisisz?  Marta Dymek: Kiszę! Zwłaszcza zimą. Testuję rozmaite odmiany kimchi, czyli koreańskiej kiszonki. Ale uwielbiam też przaśną polską kapustę czy ogórki. Wczoraj w Częstochowie(...) przypomniała mi o tym, że istnieje dziś jeszcze jedna nadmoda, ważniejsza od wszystkich innych. Mówiąc potocznie, tak jak nazwałyby to nasze mamy i babcie: moda na wydziwianie. Jedzenie stało się ważną...

  • Okres wakacyjnych wyjazdów w pełni. Sieć indyjskich restauracji Ganesh przygotowała na ten czas ciekawą propozycję dla wszystkich entuzjastów podróży i egzotycznych smaków. Na uczestników czeka wiele cennych kulinarnych nagród, na czele z 50-procentową zniżką do wszystkich lokali sieci - na zawsze! Konkurs pod hasłem „Tour de Ganesh" potrwa do końca września.   Ganesh to jedyna w Polsce sieć indyjskich restauracji, założona w 2006 roku w Łodzi przez Tapindera Sharmę. W ramach marki działa...

  • Polka na diecie: Jak się odchudzamy?

    ...chce zamówić coś z hinduskiej knajpy. Oszalał, tam wszystko pływa w tłuszczu. Ja dziś jem tylko warzywa i rybę na parze. Koleżanka podesłała mi link do kogoś, od kogo można kupić tabletkę z jajami(...) cholesterol, więc wysłał mnie do dietetyka. Jestem od dwóch tygodni na diecie niskocholesterolowej i mam przykazane, żeby ćwiczyć chociaż kwadrans dziennie. Czasem o tym zapominam. Wczoraj wróciłam do domu...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...