• Informacje na temat:

    żydowski czulent

Przepisy na temat: żydowski czulent
  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    Choć wydawałoby się, ze może być ortodoksyjna, a przez to i dość okrojona, to kuchnia Izraela łączy w sobie wszystkie smaki świata. Na żydowskim talerzu znajdziemy elementy kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej, kuchni Dalekiego Wschodu i antypodów. Jaki jest efekt? Zdrowe, pyszne, lekkie, proste i sycące jedzenie. Kuchnia koszerna W tradycyjnej kuchni żydowskiej obowiązuje...

  • To jedna z najpopularniejszych potraw kuchni żydowskiej. Jest tym lepsza, im dłużej się gotuje.

  • Przyjęcie bez kalorii

    ...sokiem z 2 cytryn. Nie sól! Danie to bardzo przypomina żydowski czulent. Limeńskie pomarańcze Składniki: 4 pomarańcze, 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 1 limonka, 2 łyżki Cointreau...

  • Sycace i pyszne danie jednogarkowe z kanonu kuchni zydowskiej.Podajemy z ogorkami malosolnymi lub surowka z kiszonej kapusty.

  • Szybko, łatwo i smacznie ;)

  • Jedno z bardziej pracochłonnych ciast jakie robiłam, ale smak wynagradza wszelkie trudy. Ciasto przeznaczone dla osób pełnoletnich;))

  • Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką.

  • Sprawdzony przepis na "Pularda z Radziwiłłowa na sposób żydowski"

Artykuły na temat: żydowski czulent
  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i...

  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane, pszenno-żytnie. Piekarnie...

  • Polska jest krajem, gdzie od wielu wieków spożywa się wieprzowe przysmaki. Aromatyczna, swojska kiełbasa, dobrze przygotowana golonka bądź kotlet schabowy są bez wątpienia kulinarnym marzeniem wielu smakoszy, ale? smak to nie wszystko! Wieprzowina posiada także pewne inne cenne właściwości. Mało kto wie, że częste spożywanie mięsa wieprzowego, może mieć bardzo pozytywny wpływ na życie seksualne człowieka. Jedzenie wieprzowiny działa niczym afrodyzjak i pobudza libido. Można pokusić się o...

  • Zdrowa i smakowita soczewica, dawniej niedoceniana, dziś zyskuje w polskiej kuchni coraz większe powodzenie. Dodaje się ją między innymi do pierogów i sałatek. Czym jednak soczewica zaskarbiła sobie popularność w innych krajach? Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać? Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. / fot. 123rf.com   Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje...

  • Dwa razy do roku, w Beskidzie Niskim, swoje podwoje otwiera osobliwa restauracja. Nie ma adresu i nie znajdziemy jej w przewodnikach. Ni stąd, ni zowąd dziesięciu kucharzy postanawia wydać ucztę. Potrzebne im są tylko stoły i trochę sprzętów. Resztę umeblowania zapewniają góry. Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego Przejść parę kilometrów górskim szlakiem, przeskoczyć przez strumień, zatrzymać się na chwilę, by odetchnąć i nacieszyć się pięknem, otaczającej nas natury. Na chwilę, bo na końcu...

  • Jesteś łasuchem i uwielbiasz domowe wypieki? Nie masz pomysłu jak zagospodarowac czas w długie zimowe wieczory?To jest własnie konkurs dla Ciebie!! Wystarczy, że 1. Zarejestrujesz się w Serwisie Smaker 2. Umieścisz przepis na pyszne ciasto lub ciateczka wraz ze zdjęciem 3. Prześlesz link do przepisu oraz swojego Nika na adres smaker@firma.interia.pl a będziesz miał szansę na wygranie atrakcyjnych nagród w postaci gadżetów Interia.pl i zestawu kisiążek ufundowanych przez wydawnictwo KDC...

  • Jak większość genialnych wynalazków, chleb powstał przez jedną z ludzkich ułomności. Dobrze jest myśleć, że dzięki naszym błędom rodzą się rzeczy tak wyśmienite. Początki chleba miały miejsce w Egipcie - od około XXV wieku p.n.e. Egipcjanie ugniatali ciasto z mąki z wodą, i piekli z niego twarde placki w specjalnych formach. Pierwszy chleb na zakwasie powstał natomiast przez przypadek - gdy pewnego dnia przez nieuwagę zostawiono mieszankę wody z mąką w ciepłym miejscu, sfermentowała ona i...