• Informacje na temat:

    zwykly biszkopt

Przepisy na temat: zwykly biszkopt
  • Biszkopt z owocami - przysłała Jawa

    3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki zwykłej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wody, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Tort jest naturalny bez konserwantów i sztucznych dodatków , na bazie bitej śmietany i świeżych owoców. dekoracja naturalna pokazana na każdym torcie inna. KSZTAŁTY , JAKICH JESZCZE NIE WIDZIELIŚCIE .

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...i spędzimy na ich przygotowaniu zaledwie kwadrans. W kuchni chodzi też o dobrą zabawę, o miło spędzony czas, drobne przyjemności, a nie stres, czy danie się uda, czy biszkopt nie siądzie, a sos się nie...

  • Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.

  • Składniki: 1 kg białego półtłustego twarogu; 2 jajka; 20 dag zwykłego cukru; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 25 dag masła; 5 dag rodzynek; 5 dag migdałów; 5 dag suszonych moreli; opakowanie biszkoptów; galaretka pomarańczowa; puszka brzoskwiń; bita śmietanka do dekoracji.

  • Moja wersja biszkoptu

  • Domowy jogurt grecki

    Składniki na 6-8 porcji: Jogurt: 1 l mleka 3,2%, pasteryzowanego lub homogenizowanego (nie UHT!) 1 mała śmietana 18% 1 mały naturalny jogurt bez żelatyny i mleka w proszku Dodatkowo: 1 gałązka mięty po 15 dag zielonych i czerwonych drobnych winogron 5-6 pokruszonych małych ciasteczek amaretto lub zwykłych biszkoptów Sposób przygotowania: 1. Mleko połącz ze...

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

  • Na tropie polskich przysmaków

    ...prastarych plemion! To niezwykłe ciasto, które smakuje nawet po kilkunastu dniach, jest delikatne, pachnie biszkoptem i skórką pomarańczową. Mleko zsiadłe: Choć znane pewnie w całej Polsce, mało kto wie...

  • Wspaniały i najlepszy biszkopt! Z całą pewnością mogę go nazwać biszkoptem "prawdziwym", gdyż nie zawiera on proszku do pieczenia. Najprawdopodobniej właśnie takie "bazy" do tortów piekły nasze babcie i prababcie. Co ciekawe, aby nie opadł, musimy po upieczeniu upuścić go na ziemię z wysokości około pół metra. Polecam!

Artykuły na temat: zwykly biszkopt
  • Przekładaniec z biszkoptami

    Warstwowy układ wygląda niezwykle apetycznie i przykuwa uwagę. Kuszący wiśniowo-biszkoptowy deser z pewnością zawróci w głowie wszystkim miłośnikom słodkiego.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • ...mleka w proszku z kakao, kaszą jaglaną, zmielonymi orzechami, miodem i wodą. Tego typu masę możemy też wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Pozostaje tylko udekorować wierzch ciasta i cieszyć się...

  • Każdy z nas ma ją w swojej kuchni, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. O czym mowa? O niepozornej herbacie! Fot. 123RF Na świecie jest wiele rodzajów herbat. Oprócz aromatycznego smaku i rozgrzewającego ciepła, mają też wiele innych właściwości. Poprawiają nastrój, wpływają na trawienie i budzą nas rano do życia. Wybór herbaty zależy od naszych własnych upodobań i potrzeb. Warto jednak przed dokonaniem wyboru zapoznać się z ich wadami i...

  • Ucierane ciasto z owocami

    To ciasto je nieco twardsze od biszkoptu i z pewnością znacznie łatwiejsze w przygotowaniu - zrobi je każdy nawet początkujący kucharz a do jego wykonania nie jest potrzebny nawet mikser. Nadaje się jako baza do klasycznych placków z owocami a także ciast z kremem lub galaretką. Najlepiej smakuje jednak w najprostszej formie - obsypane owocami sezonowymi: kawałkami rabarbaru, czereśniami lub...

  • Oregano – znamy je doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet hodujemy je w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF Jedna z najistotniejszych przypraw kuchni śródziemnomorskiej. Niezwykle aromatyczna i smaczna. Jej właściwości lecznicze doceniał nawet Hipokrates oraz Arystoteles, co czyni z niej jedno z najstarszych, znanych nam lekarstw. Roślinę tę...

  • Niezawodne ciasta

    ..., wprost na owoce, kruszonkę przygotowaną z 1/2 kostki twardego masła, 1/2 szklanki mąki oraz cukru). Piecz jeszcze 15 minut w 180° C. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 285 kilokalorii Biszkopt z jabłkami Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki Na masę jabłkową: 1 kg kruchych jabłek, 1-2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, łyżka masła...

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Zafixuj się z Gellwe!

    Teraz puszysty sernik, lekki biszkopt oraz aromatyczna, idealnie upieczona szarlotka to nic trudnego. Z nowymi fixami do pieczenia Gellwe, nie musisz się obawiać. Ich użycie gwarantuje doskonałe wypieki za każdym razem, kiedy masz na nie ochotę!

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...