• Informacje na temat:

    zwykłe kluski

Przepisy na temat: zwykłe kluski
  • Pici - wyjątkowy specjał z Toskanii

    Pici to jedna z największych kulinarnych atrakcji Toskanii, której trzeba spróbować podczas pobytu w tamtych stronach. To wyjątkowe, grube i długie ręcznie robione kluski, przypominające spaghetti tylko długością.

  • STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - jedyne takie, najlepsze. Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski :) Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru. Cała prawda o naleśnikach, oczywista ;) Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na...

  • Złote zasady gotowania makaronu

    Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. Klasycznym przykładem są zatem spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Nie pasują natomiast w ogóle na przykład do brokułów. Z kolei prążkowany kształt sprawia, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kluski doskonale nadają się do mięsnego ragu. Niezbędny jest też odpowiedni dobór garnka, a tu podstawowa zasada brzmi: do spaghetti...

  • Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Zwykłe tosty,niezwykły smak,są szybkie i ''''czyszczą lodówke'''' do tego się szybko robią

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) klusek". Nałożył sobie na talerz, zjadł. Patrzę - znów sobie kładzie. Potem mówił: "Taki obiad mógłby być raz w tygodniu, bardzo mi smakował". Kluski ziemniaczane z gotowaną kapustą Białą kapustę...

  • Gorące bułeczki prosto z pieca. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych, smacznych bułek. Polecam :)

  • Krew w kuchni czyli czernina i krwiste naleśniki

    Krwiste naleśniki, to takie, do których - zamiast mleka i jajek - dodawało się zwierzęcą krew. Przedwojenni mieszkańcy Żuław wspominają je z sentymentem, jako jedną z tradycyjnych miejscowych potraw, podobnie jak czerninę - zupę przygotowywaną również na bazie krwi.

  • Bardzo Pyszne i nie tak dużo kaloryczne

Artykuły na temat: zwykłe kluski
  • Tradycyjne kluski śląskie

    Kluski zwykle podaje się do mięsa z sosem, ale są też pyszne same – wtedy warto okrasić je skwarkami z boczku.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Skąd ten kaszel?

    Suchy, bolesny, połączony z pieczeniem i chrypą oraz uczuciem kluski w gardle - może być spowodowany zapaleniem krtani. Suchy, napadowy, podobny do szczekania, bardzo wyczerpujący, prowadzący do wymiotów - uwaga na krztusiec (koklusz). Suchy, występujący z uczuciem ucisku lub bólu za mostkiem i pieczeniem w przełyku, nasilający się nocą, podczas leżenia i pochylania się - ostrzega o refluksie...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Opolszczyzna. W krainie borsuka

    Dla wszystkich, którzy lubią patrzeć, jak przyroda wiosennie budzi się do życia, mamy propozycję: jedźcie na Opolszczyznę, w okolice Murowa. Są tam piękne miejsca, gęste lasy i niezwykłe zwierzaki.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Wszystkie smaki pomidorów

    Mnogość odmian pomidorów, jaką można znaleźć na straganach o tej porze roku, jest naprawdę imponująca. Od pomidorków koktajlowych przez "zwykłe", malinowe aż po "bawole serca". Żółte, pomarańczowe, jasnoróżowe, czerwone i... prawie czarne. Jest w czym wybierać, a pełnia lata to świetna okazja do tego, by cieszyć się ich intensywnym aromatem. Tylko wtedy tak smakują.

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...