• Informacje na temat:

    żurek zabielany

Przepisy na temat: żurek zabielany
  • Dobra zupa

  • Jeden z moich sposobów na żurek

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

  • Tradycyjna zupa wielkanocna

  • Staropolskie i pyszne danie.

  • Barszcz czerwony zabielany...barszczem białym - pyszna zupa, warto się przekonać. Polecam.

  • Barszcz czerwony zabielany to nie jest zupa mojego dzieciństwa - po raz pierwszy zjadłam ją rok temu w barku w pracy. Od razu mi posmakowała, więc tym dziwniejsze wydaje się, że dopiero po roku zdecydowałam się na jej zrobienie. Biorąc pod uwagę, że gotowałam barszcz na tak zwanego "czuja", efekt jest fantastyczny! :)

  • Najlepszy na Sylwestra ale i na Noworoczną ...niedyspozycję...

Artykuły na temat: żurek zabielany
  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...przez około 5 minut i zalewamy wywarem warzywnym. Krem gotujemy 15 do 20 minut i mielimy do konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku  i dekorujemy listkami świeżego oregano.   Żurek z białą kiełbasą(...) naciowy, 40 g suszonych borowików, 40 g korzenia chrzanu, 3 butelki zakwasu - żurek, 12 jajek przepiórczych, śmietana 30 proc., sól, pieprz - czarny ziarna, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego...

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...

  • ...przychodzi słucha i wsadza swoje na ten temat. nie tak ułożony gary na suszarce, za długo leża w zlewie..  Planuje na świeta zrobic rodzicom żurek , upiec baby,sernik z melonem i kajmak.. to juz gadanie że za...

  • Jak przyrządzić tradycyjną zupę zacierkową? Jak najlepiej doprawić żurek? Co to jest maczanka? Odpowiedzi na te pytania związane z zupami regionalnymi znajdziecie w naszym nowym e-booku, pękającym w szwach od świetnych przepisów na najlepsze i tradycyjne zupy! W e-booku "Najsmaczniejsze zupy polskich regionów" znajdziecie ponad 30 przepisów na zupy z różnych zakątków Polski. Naszą darmową książkę możecie pobrać w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), mobi (Kidle) i epub (iPad i...

  • Święta Wielkanocne powodują szybsze bicie serca u pań na myśl o tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Nie masz jeszcze pomysłu na to, czym uraczyć najbliższych? Podpowiemy, jak urozmaicić tradycyjne potrawy i sprawić, by goście oniemieli z zachwytu. Wielkanoc to najważniejsze spośród chrześcijańskich świąt, obchodzone dla upamiętnienia Zmartwychwstania Jezusa. Polska tradycja kulinarna związana z tym świętem jest ogromnie bogata i głęboko symboliczna. W poprzedzającym Wielkanoc okresie...

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak gotuje Paszczak, jakie jest jego kulinarne marzenie i dlaczego mężczyźni są lepszymi kucharzami niż kobiety. Przeczytaj wywiad z Kermeetem, autorem bloga Paszczak gotuje Od jak dawna zajmuje się Pan gotowaniem? Chyba od zawsze. Swoją pierwszą potrawę ugotowałem jako dziecko. Gotowałem z babcią, z rodzicami i tak już zostało. Czy pamięta Pan swoje pierwsze danie? Niestety nie pamiętam. Czy zgadza się Pan ze stwierdzeniem, że mężczyźni gotują lepiej od...

  • Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów. 1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z... Penolope Cruz. 2. Kulinarne inspiracje czerpię z... z produktów lokalnych. 3. Moim kulinarnym autorytetem jest... moja mama. To od niej wszystko się zaczęło. 4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były... cynaderki na...