• Informacje na temat:

    żurek z żeberkami

Przepisy na temat: żurek z żeberkami
  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników. Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat?

  • Wypróbowany przepis na "Żurek na żeberkach"

  • Żurek śląski na wędzonce

    ...i pieprzem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem. Wersja odchudzona Podgrzewaj 1 litr maślanki(...). Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.

  • Smaczny pomysł na "Żurek na żeberkach"

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Dobra zupa

  • Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

    Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. To idealna propozycja dla osób, które choć nie przepadają za białą kiełbasą, nie chcą rezygnować z tradycyjnej świątecznej potrawy.

  • Jeden z moich sposobów na żurek

Artykuły na temat: żurek z żeberkami
  • Żurek beskidzki z kiełbasą lisiecką

    ...posiekana cebula 3-4 suszone grzyby 0,5 l zakwasu na żurek 2-3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry 1 gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca majeranek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i grzyby włóż do garnka razem z kiełbasą i żeberkami i zalej wodą. Ugotuj, aby uzyskać esencjonalny wywar. Przecedź...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Święta na końcu świata

    ...złudzenia przypominało nasz polski żurek. Zastanowiło mnie to, bo byłam przecież kilkanaście tysięcy kilometrów od domu, gdzie nikt nigdy nie słyszał o Polsce, ani o naszych zupach czy tradycjach(...). Zajrzałam do niego i nagle zobaczyłam znajomy mi żurek! Okazało się, że to jest indiańskie piwo o nazwie masato, robione z ugotowanego i przeżutego manioku. Tamte święta spędziłam więc pijąc indiańskie piwo...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...