• Informacje na temat:

    żurek z zakwasu z butelki

Przepisy na temat: żurek z zakwasu z butelki
  • Żurek na zakwasie

    ...czasie zakwas będzie gotowy. Wtedy przecedź go, zlej do butelki i przechowuj w lodówce.  2. Wywar na żurek: warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zalej 5-6 szkl. zimnej wody. Wrzuć przyprawy. Warzywny wywar gotuj ok. 30 minut. Przecedź go. Odmierz 1-1 i 1/2 szkl. zakwasu. Wlej go porcjami do wywaru. Za każdym razem próbuj, by zupa nie była za kwaśna. Chrzan...

  • Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem.

  • Śląski żurek

    Pyszny i aromatyczny

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Żurek staropolski z białą kiełbasą

    .... seler - ¼  średniej szt. woda - ok. 3l liść laurowy - 3 szt.  ziele angielskie - 5-6 ziarenek gotowy zakwas żurek - 1 butelka ok. 500ml cebula - 1 szt. pieprz czarny, pieprz(...) w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. 2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną...

  • Tradycyjna zupa wielkanocna

  • Żurek przygotowany z własnej roboty zakwasu smakuje wybornie. Sam zakwas nie wymaga wiele zachodu, więc warto poświęcić mu chwilkę.

  • Zakwas na żurek nastawiony! za 3-5 dni można będzie go schować do lodówki, by na Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty, aromatyczny, doprawiony, z jakiem i kiełbaską... Już nie mogę się doczekać:) Zakwas najlepiej robić w kamionce, ale nadaje się również słoik, naczynie trzeba wyparzyć przed zalaniem zakwasu.

  • Żeby zrobić żurek możemy oczywiście użyć gotowego zakwasu, ale po co? Domowy jest najlepszy. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie zapisałam.

  • Odkąd po raz pierwszy zrobiliśmy swój zakwas na żurek, już nigdy nie kupiliśmy sklepowego zakwasu. Ten robiony w domu nadaje żurkowi tysiąc razy lepszy smak. Spróbujcie sami :)

Artykuły na temat: żurek z zakwasu z butelki
  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...naciowy, 40 g suszonych borowików, 40 g korzenia chrzanu, 3 butelki zakwasu - żurek, 12 jajek przepiórczych, śmietana 30 proc., sól, pieprz - czarny ziarna, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego(...) przez około 5 minut i zalewamy wywarem warzywnym. Krem gotujemy 15 do 20 minut i mielimy do konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku  i dekorujemy listkami świeżego oregano.   Żurek z białą kiełbasą...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Jak dbać o zęby w czasie świąt? Uwaga na cukier, kwasy i… wino

    ...szczotkowanie ich zaraz po posiłku, zwłaszcza, jeśli jedliśmy np. pomarańcze, grejpfruty, pomelo, kiszoną kapustę, żurek czy piliśmy wino lub sok owocowy.  - Z myciem zębów powinniśmy odczekać nawet...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Przepis na święta

    ...podziwiać. Mały remont to okazja do zmian, jest wiele niewypróbowanych jeszcze odcieni różu.  Barszcz biały z białą kiełbasą ½ kg surowej białej kiełbasy, 2 butelki gotowego zakwasu, włoszczyzna(...) rodziny ani czasem obżarstwa, ani wyrzeczeń. Każdy może najeść się do woli na przykład tarty z kozim serem czy twarogu z rzeżuchą i orzechami. Ale na obiad jest tradycyjny żurek z białą kiełbasą...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Jak wygląda nauka w prestiżowej szkole gotowania? Czym różnią się polskie restauracje od zachodnich? Czy praca w restauracji jest tak straszna jak przedstawia się ją w "Hell's kitchen"? Zobaczcie wywiad z szefem kuchni Concept 13, Dariuszem Barańskim! Mówi Pan o sobie, że wychował się Pan w kuchni. Co to znaczy? - To znaczy, że moja mama pracowała na stołówce w biurze (śmiech). Czasem po szkole i przed szkołą mnie tam zabierała. Tam spędzałem swój wolny czas. Później, im się stawałem...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu...