• Informacje na temat:

    żurek z chrzanem

Przepisy na temat: żurek z chrzanem
  • Żurek śląski na wędzonce

    .... Gotuj jeszcze 20 minut. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz. Kiełbasę i jajka pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem. Wersja odchudzona Podgrzewaj 1 litr maślanki...

  • Żurek w moim rodzinnym domu od zawsze przygotowywało się właśnie w ten sposób.

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    ...żywienia - Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór...

  • Smaczny pomysł na "Żurek z jajkiem i chrzanem"

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Dobra zupa

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...z białą kiełbasą. Dobrze komponuje się również z wielkanocnym żurkiem lub białym barszczem. Na polskich stołach królują także chrzan połączony ze śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na...

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

Artykuły na temat: żurek z chrzanem
  • Żurek wiejski

    Przygotowanie: Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem. Zobacz także:

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

    ...i wymieszaj z puree. Żurek podawaj z ziemniakami. Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na zimno. Gdzie oprócz naturalnej medycyny i kuchni używany jest jeszcze chrzan? - Oprócz naturalnej medycyny i kuchni, chrzan stosowany jest także...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką...

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...

  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Fot. 123RF/Picsel Jak chrzan wpływa na nasz organizm i z czym właściwie najlepiej go łączyć? Oto krótka historia jednej z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Kilka faktów o chrzanie Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę"...