• Informacje na temat:

    żurek z chrzanem

Przepisy na temat: żurek z chrzanem
  • Żurek śląski na wędzonce

    .... Gotuj jeszcze 20 minut. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz. Kiełbasę i jajka pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem. Wersja odchudzona Podgrzewaj 1 litr maślanki...

  • Żurek w moim rodzinnym domu od zawsze przygotowywało się właśnie w ten sposób.

  • Żurek na zakwasie

    Sposób przygotowania 1. Zakwas: mąkę wymieszaj w glinianym albo szklanym naczyniu z otrębami oraz łupinami cebuli. Dodaj obrane ząbki czosnku i przyprawy. Naczynie przykryj i odstaw na 4 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Wtedy przecedź go, zlej do butelki i przechowuj w lodówce.  2. Wywar na żurek: warzywa z włoszczyzny dokładnie oczyść, obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zalej 5-6 szkl...

  • Smaczny pomysł na "Żurek z jajkiem i chrzanem"

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Dobra zupa

  • Makaron ze smażonym tofu, rzodkiewką oraz dressingiem z chrzanu

    ...żywienia - Maciej Szaciłło. Część somatoterapeutyczną przygotowała Emilia Żurek, psychosomatoanalityk, mediator, coach i ekspert w międzynarodowych projektach coachingowych. Z kolei nadzór...

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

Artykuły na temat: żurek z chrzanem
  • Żurek wiejski

    Przygotowanie: Kiełbasę zalej gorącym wywarem, dodaj podsmażoną cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30 min. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj przez 20 min. Wyjmij kiełbasę, a zupę przecedź. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Żurek podawaj z kiełbasą i jajkiem. Zobacz także:

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

    ...i wymieszaj z puree. Żurek podawaj z ziemniakami. Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na zimno. Gdzie oprócz naturalnej medycyny i kuchni używany jest jeszcze chrzan? - Oprócz naturalnej medycyny i kuchni, chrzan stosowany jest także...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne badania potwierdzają...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką...

  • Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich! 123RF.COM/PICSEL W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu...

  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy. Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu...