• Informacje na temat:

    żurek z biala kiełbasą

Przepisy na temat: żurek z biala kiełbasą
  • Żurek staropolski z białą kiełbasą

    .... seler - ¼  średniej szt. woda - ok. 3l liść laurowy - 3 szt.  ziele angielskie - 5-6 ziarenek gotowy zakwas żurek - 1 butelka ok. 500ml cebula - 1 szt. pieprz czarny, pieprz(...) w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. 2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną...

  • Doskonała zupa jeśli mamy niewiele czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś ciepłego :)

  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    Białą kiełbasę najczęściej jemy z białym barszczem, żurkiem lub w postaci grillowanej. A jak będzie smakowała pieczona z ziołami? Warto wypróbować poniższy przepis - z pieczonymi ziemniaczkami smakuje wprost wyśmienicie.

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Smaczny pomysł na "Żurek z kiełbasą"

  • Żurek na serwatce

    ...majerankiem. Zabiel i już nie gotuj. 2. Wlej do wydrążonych, opieczonych chlebków. Podaj z kiełbasą, jajkami i rzeżuchą.

  • Smakuje wybornie o każdej porze roku.

  • Żurek śląski na wędzonce

    .... Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.(...) i pieprzem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem. Wersja odchudzona Podgrzewaj 1 litr maślanki...

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

Artykuły na temat: żurek z biala kiełbasą
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Tradycyjny żurek

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż stanie się chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę. Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić. Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    Tradycyjny żurek Składniki na 4-6 porcji:  1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka(...). Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy. Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę...

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...