• Informacje na temat:

    żurek tradycyjny

Przepisy na temat: żurek tradycyjny
  • Tradycyjny żurek

    Przygotowanie: 1. Zmieszaj 10 łyżek mąki razowej z małą ilością ciepłej, osolonej, wody. Dopełnij do 3,5 l. Dodaj 4 zmiażdżone ząbki czosnki. Przelej do szklanego lub kamiennego naczynia. Nakryj, postaw w ciepłe miejsce. 2. Co 1-2 dni mieszaj drewnianą łyżką. Jeśli pojawi się pleśń, usuń ją tą łyżką. Po 7-10 dniach żurek jest gotowy. Zamieszaj go, przelej do butelek. 3. Przechowuj w chłodnym...

  • Wypróbowany przepis na "Tradycyjny żurek"

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • To żurek przypominający o świętach Wielkanocnych,ale ja go robię często bo domownicy za nim przepadają,

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    Uwielbiamy żurek i szynkę, ale niech nie zabraknie na świątecznym stole także dań bezmięsnych. Zwłaszcza, że mogą być takie pyszne!

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Tradycyjny smak zalewajki

    Ile kucharek, tyle przepisów na zalewajkę. Choć jest to jedna z najprostszych do przygotowania zup i zwykle zawiera mniej treściwych składników niż biały barszcz czy żurek, jej lekko kwaskowy smak ma wielu wielbicieli.

  • Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek ;) Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!

  • Żurek wielkanocny z grzankami i chipsami z szynki

    Sposób przygotowania Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Plastry szynki zwijamy w rulonik i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlewamy do garnuszka, dodajemy suszony majeranek, podgrzewamy i rozlewamy na talerze. Podajemy z grzankami i chipsami z szynki.

  • danie na Wielkanoc i nie tylko

Artykuły na temat: żurek tradycyjny
  • Żurek z białą kiełbasą

    Sięgnij po tradycyjny przepis.

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Tradycyjny żurek

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż stanie się chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę. Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić. Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ...na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas Do zakwasu na żurek najlepiej dodawać mąkę żytnią razową 2000, ale jeśli masz jaśniejszą, po prostu dodaj do niej otrąb. Zakwas nastaw w wyparzonym słoiku i mieszaj go tylko drewnianą łyżką...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...znaczenie. Odświętne spotkanie rodzinne wymaga znakomitej oprawy kulinarnej. Na pierwszy ogień idzie dumny żurek – niejako wielkanocny symbol. Oczywiście nie zapomnij podać do niego jajka i białej...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Żurek beskidzki z kiełbasą lisiecką

    Górska wersja jednej z najpopularniejszych polskich zup w towarzystwie najsmaczniejszej z rodzimych tradycyjnych kiełbas.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

Wideo na temat: żurek tradycyjny
  • Przepis na tradycyjny żurek

    Żurek - z jednej strony świąteczne danie, z drugiej - zupa, która kojarzy się z powszedniością. Ta jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup najlepsza jest w wersji z zakwasem. Zobaczcie, jak prosto ją przyrządzić - już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Przepis na tradycyjny żurek

    Żurek - z jednej strony świąteczne danie, z drugiej - zupa, która kojarzy się z powszedniością. Ta jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup najlepsza jest w wersji z zakwasem. Zobaczcie, jak prosto ją przyrządzić - już nigdy nie zrobicie tego inaczej!

  • Jak zrobić zakwas na żurek?

    Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", pokazał jak samodzielnie zrobić idealny zakwas na jedną z ulubionych zup Polaków, czyli tradycyjny żurek.