• Informacje na temat:

    żurek świąteczny przepis

Przepisy na temat: żurek świąteczny przepis
  • Kaczka zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole

    Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Pieczona Kaczka zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.

  • Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny żurek na wędzonym boczku"

  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    Przepis na święcelnik jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a przysmaku nie może zabraknąć w koszyczku ze święconką.  - Ja uczyłam się piec święcelnik od babci i od mamy. Nie wyobrażam sobie(...). Niewskazane są też surowe, bo się nie upieką. Każda gospodyni z Połomi oprócz święcelnika na świąteczny stół piecze też jego mniejszą wersję do koszyczka ze święconką. Ciasto podaje się najczęściej na...

  • Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku

  • Dziś przepis na świąteczny sernik i zarazem najlepszy sernik jaki jadłam! :) Dzięki temu sernikowi wiem już, że przepieczony sernik to nic dobrego. Ten przed wyłączeniem piekarnika jest blady i trochę płynny w środku - zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wtedy się dopieka.

  • Przygotowany na zakwasie Żurek bez, którego trudno wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie.

  • Wypróbowany przepis na "Świąteczny grzaniec"

  • Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny keks"

  • Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny makosernik"

  • Wypróbowany przepis na "Świąteczny króliczek"

Artykuły na temat: żurek świąteczny przepis
  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...z żytniej mąki i podprawiano jajami. Najstarszy anonimowy przepis na barszcz "biały" pochodzi z XVI wieku i zaczyna się tak: "... chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego(...). Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Podaje się go przeważnie z uszkami. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić...

  • Dodaj przepis na świąteczne danie wraz ze zdjęciem do serwisu Smaker.pl i wygraj fantastyczne nagrody! Konkurs rozpoczyna się 20.12.2011 i trwa do 31.12.2011 W związku z problememi technicznymi konkurs zostaje przedłużony do dnia 6 stycznia 2012 roku włącznie. Potrawy podawane podczas Świąt Bożego Narodzenia różnią się w zależności od regionu. Na Kujawach podawana jest zupa z suszonych owoców, w Wielkopolsce i na Śląsku zupa migdałowa... A co gości na Twoim świątecznym stole? Podziel się z...

  • Nowe smaki na Wielkanoc

    Dla wielu pań domu okres świąteczny to intensywny czas przygotowań. Oprócz sprzątania i zaaranżowania wnętrza trzeba także pomyśleć jakimi smakołykami poczęstować gości i domowników. Może warto tym razem zaskoczyć naszych najbliższych nowym przepisem, bądź ulepszoną wersją tradycyjnych dań? Co powiecie na migdałowy mazurek z konfiturą fiołkową albo tartę makową?

  • Święta tuż tuż, zaczynamy pierwsze przygotowania... Co oprócz zajączków, kurczaków i jajek kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi? Rzeżucha oczywiście! To ona będzie głównym tematem naszego konkursu. Co zrobić by wygrać? Wystarczy, że: - Wyhodujesz rzeżuchę i stworzysz z niej niepowtarzalną, świąteczną kompozycje - Wyślesz zdjęcie rzeżuchy wraz ze swoim Nickiem na adres redakcji: smaker@firma.interia.pl W ten sposób stworzysz niepowtarzalną dekorację na świąteczny stół, a także staniesz...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Świąteczny przewodnik kulinarny.

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Wielkanoc to czas kiedy na naszych stołach królują jaja oraz domowe wędliny i pasztety. Tym razem postanowiliśmy skupić się na tych ostatnich. Oto najciekawsze przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczną atmosferę poczuli już chyba wszyscy, w tym także nasza redakcja. Dlatego też oddajemy w Wasze ręce specjalne wydanie naszego Magazynu, w którym, jak zwykle, znajdziecie mnóstwo przepisów, porad i ciekawostek. Jak przygotować tradycyjną wigilię? Czy istnieje alternatywa dla karpia oraz co możemy zrobić ze świątecznymi resztkami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie na stronach naszego Magazynu. Zobacz bezpłaty magazyn...

  • Jak co roku, oddajemy w wasze ręce wielkanocny e-book, w którym znajdziecie mnóstwo świątecznych inspiracji i przepisów. Tym razem, przygotowaliśmy go wspólnie z marką Florina i Piotrem Sajdakiem. E-book "Wielkanoc z Floriną" składa się z różnorodnych przepisów na świąteczne dania przygotowanych przez Piotra Sajdaka oraz naszą redkację. Jednak to nie wszystko! W końcu nadchodzące święta to nie tylko okazja do przygotowania pysznych (i długo wyczekiwanych) potraw dla całej rodziny. Mogą być...