• Informacje na temat:

    zurek polski

Przepisy na temat: zurek polski
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    .... Drugi wniosek – znane nam od wieków barszcze to te przyrządzane z na zakwasie pszennym, a w niektórych regionach Polski przygotowywane na soku z kwaśnej kapusty, lub ogórków czy kwaśnym mleku...

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • 500 ml zakwasu na żur; 750 g mielonego mięsa cielęco - wieprzowego; 250 g wędzonego boczku; 12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo; 2-3 cebule;

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • Polepszony żurek z paczki w moim własnym wydaniu szybki w wykonaniu i sycącym.

  • Prawie połowa Polaków samodzielnie przygotowuje wielkanocne potrawy

    ....), babka wielkanocna (55,7 proc.), schab (48 proc.), ćwikła (37,3 proc.), mazurek (36,2 proc.), pasztet (32 proc.), chrzan (28,8 proc.), szynka (27,6 proc.), chleb (18,8 proc.), kiełbasa (15,3 proc...

  • Najlepszy zurek jest gdy zakisi sie go samemu, polecam sprobowac!

Artykuły na temat: zurek polski
  • Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

    Para doskonała.

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Pierwszy w Polsce pilotażowy projekt Caffè Vergnano wystartował

    ..., transformująca espresso czy cappuccino w kompletny deser. To jeden ze sposobów wdrażania przez Caffè Vergnano nowej, światowej polityki przyjaznej środowisku. Polski projekt kontenerowy jest tego najlepszym...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., od czasu do czasu kupuję nasiona czy sadzonki. Najczęściej rożne rodzaje sałaty, których nie ma w polskich ogrodach. Atmosfera Chobielina skłania do gotowania? Sielsko, sąsiedzko, biesiadnie, leniwe(...) prapradziadkowie - pochodzi z tej części Europy. Przodkowie babci z Wilna i Kobrynia. Babcia ze strony ojca często robiła rosół z kulkami z macy - potrawą raczej z tych okolic. Poza tym zupy - typowo polskie...

  • Motta łacińskie, umieszczone na czele książki, dość wyraźnie chyba dają do zrozumienia, że ze Słowa i Trunku, z dwóch umiłowań, które autor w niej zawarł, jedno stało się całkiem już platoniczne, westchnieniem i wspomnieniem żywione. Jest więc ta książka jakby "pieśnią łabędzią" bardzo niegdyś gorliwego sługi Bachusowego, co długie lata zaprawiał się w winnicy i piwnicy Pańskiej, aż mu przyszło gorzko za Pismem Świętym powtarzać: "Nie bywaj na biesiadach pijaniców... bo którzy się pijaństwem...

  • Kuchnia polska

    ...polskich obyczajów. To, co potrafili zjeść nasi przodkowie, zadziwiało przybyłych z Zachodu gości. Goszczący w XVII wieku w Rzeczypospolitej nuncjusz papieski Fulwiusz Ruggieri uważał, że jeden Polak(...) skoszona murawa, a na niej plaster miodu. Nasi arystokraci nie byli gorsi. Na bankiecie u wojewody ruskiego Wiśniowieckiego w 1635 roku, u szczytu potęgi i bogactwa dawnej Polski, podano pieczenie z łosia...

  • Co roku w paryskim hotelu Bristol odbywa się uroczysta kolacja towarzysząca spotkaniu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Z tej okazji do stolicy Francji przyjeżdżają przedstawiciele 40 krajów, w których działają narodowe Akademie zrzeszone w tej głównej z siedzibą w Paryżu. W tym roku gospodarzami uroczystego wieczoru byli po raz pierwszy Polacy i do przygotowania menu oraz całej kolacji została wybrana warszawska restauracja Amber Room. W 3 gwiazdkowej restauracji hotelu...

  • Gęsina na św. Marcina

    Od 8 listopada do 1 grudnia blisko 60 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie serwować gęsinę w wydaniu autorskim. W każdej z rekomendowanych przez Slow Food restauracji(...) nie mówił, nie była obecna w polskich restauracjach, zniknęła też z wiejskich zagród nie wspominając o wygasłym zwyczaju rodzinnego pieczenia gęsi. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Co prawda...

  • Na to oraz inne pytania znajdziesz odpowiedź czytając relacje z czata z Marcinem Moczydłowskim, jednym z najbardziej utalentowanych baristów; Mistrzem oraz vice Mistrzem Polski w tej dziedzinie. Medalistą Mistrzostw Polski LatteArt . Prawdziwym znawcą technik palenia Kawy. ŚciśleTajne: Witam zawsze mnie to zastanowialo czy aby zrobic dobra kawe to potrzebna jest jakas miarka czy tak na oko ja sypac? Marcin Moczydłowski: Są rekomendowane ilości do danej kawy, zależy jaki napój chcemy...