• Informacje na temat:

    żurek na boczku wędzonym

Przepisy na temat: żurek na boczku wędzonym
  • Żurek na serwatce

    Składniki: ●włoszczyzna ●500 g boczku wędzonego ●liść laurowy ●2 ziarenka ziela angielskiego ●litr serwatki ●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej ●sól, majeranek ●2 ząbki czosnku ●1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany ●6 jajek ugotowanych na twardo ●200 g kiełbasy białej ●6 niedużych, okrągłych chlebków ●rzeżucha Przygotowanie: 1. Z warzyw, boczku i przypraw, zalanych ok...

  • Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny żurek na wędzonym boczku"

  • Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

  • Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy.

  • Żurek

    Żurek wielkanocny to tradycyjna część świątecznego obiadu. Wypróbuj przepis na doskonały żurek z jajkiem.

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • ...500 ml zakwasu na żur; 750 g mielonego mięsa cielęco - wieprzowego; 250 g wędzonego boczku; 12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo; 2-3 cebule;

  • Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej przygotowanym zakwasie.

  • Rodzinne śniadanie

    Jajka z majonezem, biała kiełbasa, żurek i sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Anna Starmach zdradza najprostsze sposoby na wielkanocne przysmaki.

  • zupa idealna - jak dla mnie .... to bez białej kiełbasy

Artykuły na temat: żurek na boczku wędzonym
  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...przez około 5 minut i zalewamy wywarem warzywnym. Krem gotujemy 15 do 20 minut i mielimy do konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku  i dekorujemy listkami świeżego oregano.   Żurek z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi Składniki: 1kg wędzonych kości wieprzowych, 2 litry wywaru drobiowo-cielęcego, 80 g wędzonego boczku, czosnek, 2 cebule, młoda marchewka, 1 por (białe części), 1 seler...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ...śmietaną roztrzepaną z żółtkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15 minut. Kremowy żurek grzybowy Czas przygotowania: 2 godziny 6 porcji 200 g białej surowej kiełbasy, 200 g kości wędzonych, 100 g grzybów suszonych (zalanych wrzątkiem na noc i odsączonych), 0,5 l zakwasu, 40 g chrzanu tartego, 2-3 ząbki czosnku, 100 g wędzonego boczku i 6 plasterków, 6 jajek przepiórczych...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    Tradycyjny żurek Składniki na 4-6 porcji:  1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka(...). Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy. Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę...

  • 28 maja to Światowy Dzień Hamburgera, w którym bezkarnie możemy się zajadać tymi jedynymi w swoim rodzaju kanapkami. Od dłuższego czasu triumfują w lokalach gastronomicznych, ciesząc się uznaniem starszych i młodszych. Trudno przejść obok nich obojętnie, bo urzekają bogactwem składników, fantazją podania, smakiem i efektem, jaki gwarantują - czujemy się po nich naprawdę spełnieni kulinarnie. O czym mowa? Oczywiście - o burgerach! Nic dziwnego, że i one mają swoje święto! Proponujemy jednak...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...porcją można było się najeść. Potem zaczęliśmy kombinować. Zupa gulaszowa, fasolowa czy żurek też bywały kuroniówką. Ale ta zupa to tak naprawdę symbol. Posiłek, który miał pomóc przetrwać na bezrobociu(...): 2 l. dowolnego wywaru lub wody, 250 g łuskanego grochu, 150 g wędzonego boczku, 200 g kiełbasy, 400 g ziemniaków, 1 cebula, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 2-3 liście laurowe, 3-5 ziaren ziela angielskiego...

  • Ryby, owoce, a może warzywa? Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, Wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdego majówkowego barbecue są pyszne kiełbaski. Zarumienione nad grillowym dymem, warto podawać z ciekawymi dodatkami np. konfiturą żurawinową, która dopełni smaku majówkowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję. Smakołyki z rusztu w nowym wydaniu Sekretem majówkowego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe menu. I choć potrawy z rusztu głównie kojarzą...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    ...; 2 cebule (30 dag); 5 kapeluszy suszonych podgrzybków; 1 żółtko mielonego suszu grzybowego; 2 jajka; mała bułka; 30 dag wędzonego boczku; 150 ml. mleka; 40 dag maki pszennej; sos sojowy; imbir; sól...

  • Lato wybuchło feerią barw. Pojawiły się utęsknione sezonowe zapachy i smaki. To idealny moment, żeby skorzystać z dobrodziejstw natury i czerpać z niej inspirację w kuchni. Celebruj pełnię lata i rozpocznij z nami „Sezon na naleśnika”! Fot. 123RF/Picsel Targowe stoiska obfitują w chrupkie warzywa, świeże sałaty i aromatyczne zioła. Krzaki aż uginają się od soczystych, dojrzałych truskawek, jagód i malin. Skarby z ogródka mogą trafiać prosto na talerz, jednak jeszcze lepiej będą smakować w...