• Informacje na temat:

    zurek dobry

Przepisy na temat: zurek dobry
Artykuły na temat: zurek dobry
  • Jak zrobić dobry zakwas na żurek

    Przepis jest całkiem prosty. Przygotuj zakwas już dziś!

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...

  • Lesław Żurek: Wszystko z miłości

    ​Jak przystało na ekranowego amanta, większość życiowych decyzji podjął z powodu uczucia. Rzucił studia, ożenił się i uratował swój związek.

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    W zapiekance, w gorącej zupie albo z piekarnika... Smacznego!

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • "Między łóżkami" w Teatrze Capitol

    ...znakomitych aktorów: Katarzynę Skrzynecką, Katarzynę Ankudowicz, Artura Barcisia, Radosława Pazurę i Lesława Żurka. Doskonała zabawa, ale również chwile pełne refleksji i wzruszeń. Po prostu dobry teatr...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Aktorzy prawa do czystego powietrza dochodzą w sądzie

    Zanieczyszczone powietrze zabija 45 tys. Polaków! Każdego roku umiera małe miasto. Wieloletnie kampanie nie przyniosły oczekiwanego efektu, dlatego aktorzy postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. "Pozywam smog" pod tym hasłem podpisali się już: Katarzyna Ankudowicz, Zofia Czerwińska, Lesław Żurek, Grażyna Wolszczak, czy Jerzy Stuhr. Co za tym idzie? Grupowe składanie pozwów w sądzie i dochodzenie swoich praw, bo jak twierdzą aktorzy smog utrudnia im pracę i funkcjonowanie.

  • Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł? Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają...

Wideo na temat: zurek dobry
  • Żurek i pieczona szynka, czyli wielkanocna kuchnia Jana Kuronia z kminkiem w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń przygotował wielkanocne dania z dodatkiem kminku, który wspomaga trawienie. Na stole pojawiły się takie klasyczne dania jak: żurek, szynka pieczona w cząbrze i wędzonej papryce oraz focaccia z kminkiem i suszonymi śliwkami.

  • Czym faszerować wielkanocne jajka? Sekrety wielkanocnych potraw

    Mateusz Hładki z „Dzień Dobry TVN” odwiedził plebanię w Prószkowie, gdzie spotkał się z proboszczem tamtejszej parafii ks. Andrzejem Hanichem oraz gosposią Zenobią Lipińską. Wspólnie przygotowali schab ze śliwą, jajka nadziewane oraz tradycyjny żurek z kiełbasą. Zdradzili także sekrety podawania wielkanocnych potraw.

  • Piotr Kucharski i jego odświeżone przepisy na potrawy wielkanocne

    Piotr Kucharski zaprezentował w studiu "Dzień Dobry TVN" odświeżone przepisy na klasyczne dania wielkanocne. Kucharz przygotował między innymi babę rumową z polewą z białej czekolady i szafranu, paszteciki z królika z pistacjami, masło rzeżuchowe oraz chipsy z kindziuka, które połączył z płynnym jajkiem i żurkiem na zakwasie.