• Informacje na temat:

    żurawina z chrzanem do mięsa

Przepisy na temat: żurawina z chrzanem do mięsa
  • Sos żurawinowo- chrzanowy

    Doskonały dodatek do mięs.

  • Smaczny pomysł na "Sztuka mięsa z chrzanem"

  • Indyk w sosie żurawinowym

    Składniki na 4 porcje: - 80 dag piersi z indyka, - cebula, - 1 jajko, - 30 dag mięsa mielonego, - 2 łyżki rodzynków, - sól, pieprz, - 'Warzywko', - tłuszcz do pieczenia, - żurawina do(...) mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę wyłożyć na pierś indyczą. Zawinąć w rulon i obwiązać. Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać...

  • Pyszna ćwikła z dodatkiem chrzanu. Ćwikła idealna do smażonych i pieczonych mięs.

  • Co na świąteczny obiad?

    ...mięsa mielonego, - 2 łyżki rodzynków, - sól, pieprz, 'Warzywko', - tłuszcz do pieczenia, - żurawina do dekoracji, słoiczek żurawiny - łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę...

  • Sprawdzony przepis na "Sztuka mięsa w sosie z chrzanem"

  • Wypróbowany przepis na "Risotto z indykiem, żurawiną i chrzanem"

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina i czekolada"

  • Smaczny dodatek do różnego rodzaju wędlin.

Artykuły na temat: żurawina z chrzanem do mięsa
  • Żurawina na wiele sposobów

    Z żurawiny Robert Sowa proponuje dwa sosy: jeden z rozmarynem i miodem, kolejny z zielonym pieprzem. W tych sosach wykorzystujemy całe owoce. Można przygotować także zmiksowany krem z żurawiny z dodatkiem marynowanego imbiru, czuszek i chrzanu wasabi. Te sosy najlepiej pasują do czerwonego mięsa. Polacy jednak jadają zwykle żurawinę z indykiem lub kurczakiem - to taka klasyka. Robert Sowa...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Galantyna z kurczaka

    Mięso z drobiu od lat podbija nasze stoły . Jest smaczne , delikatne , przyrządzisz je na wiele sposobów .

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Wyborne pieczyste

    Samodzielnie przyrządzone mięsa, pieczenie i wędliny rozpływają się w ustach.

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski i szynka. Zdaniem...

  • Schab faszerowany grzybami

    Pieczarki oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.  Mięso rozkroić jak na roladę tak, aby powstał płat o grubości 1,5 cm. Obsypać solą i pieprzem, z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Żurawinę równomiernie rozsypać na płacie mięsa, przykryć podsmażonymi pieczarkami i ciasno zrolować. Z wierzchu obłożyć gałązkami...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z założeń...

  • Pasztet z kaczki

    ...ostygnięcia. Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (żurawina i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat temu w USA zaczęła...