• Informacje na temat:

    żurawina oscypek

Przepisy na temat: żurawina oscypek
  • Żurawina

    Piłeczki, które potrafią znakomicie podskakiwać, znakomicie również leczą. A cóż to za kuriozum spytacie państwo, a ja, spiesząc z wyjaśnieniami, wypowiem niczym zaklęcie tylko jedno słowo. Żurawina(...), dzięki nim serce bije równo niczym metronom". Jednym słowem żurawina działa, odmładzając z równym skutkiem dla naszego zdrowia, jak i portfela, mając na uwadze półki aptek zapełnionych różnorakimi cudnymi...

  • Oscypek i żurawinka doskonałe do winka.

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce. Zawsze używaj tacek: Jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się...

  • Sprawdzony przepis na "Smażony oscypek z żurawiną"

  • Pomysł na oscypki.

  • Przepis wart wypróbowania: "Oscypek z patelni z żurawiną"

  • Uwielbiam oscypki, zarówno na zimno, jak i na ciepło z żurawiną. Ostatnio odkryłam połączenie oscypka z boczkiem wędzonym. Pyszności.

  • Jeśli lubicie połączenie smaków słodkiego i słonego to sałatka powinna być strzałem w dziesiątkę. Słodkawy dressing i suszone owoce przełamane są słonym serem. Jeśli lubicie grillowany oscypek z żurawiną to jest duże prawdopodobieństwo, że sałatka też Wam posmakuje.

  • Grillowany oscypek w boczku to świetnia przekąska. Ja mam akurat to szczęście, że mam łatwy dostęp do świeżych i naprawdę wysokiej jakości oscypków. Bo dobry oscypek to podstawa tego przepisu.

  • Znakomita przekąska do piwa.

Artykuły na temat: żurawina oscypek
  • ...czyli oscypek, który podesłała mi nasza Lidka i żurawina, którą jesienią zrobiłam sama. Jestem przyjemnie zaskoczona szybkością  dostawy naszej Poczty...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Ser na śniadanie

    Smażony oscypek z grzankami Skład na 6 porcji: 1 oscypek, 1 cukinia, 3 pomidory, 1 bagietka, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól, po szczypcie suszonej bazylii, majeranku(...) ręcznikiem, a potem grillujemy w piekarniku na ruszcie lub na grillowej patelni po 5-7 minut z każdej strony. Gdy cukinia zmięknie, polewamy ją oliwą i odstawiamy. Kroimy bagietkę i oscypek. Masło...

  • Nie od dziś gotowanie to jedno z ulubionych zajęć Polaków. Lubimy próbować nowe przepisy, a im bardziej są one wyszukane, tym lepiej. Wystarczy trochę chęci i inwencji twórczej, aby stworzyć danie, które na długo pozostanie w pamięci naszych gości – sprawdź nasze propozycje, które przedstawimy wraz z Szefem Kuchni Borwaru Lubicz – Rafałem Kosińskim . Piwo jako półprodukt do przygotowania dań to nie nowość. Historia jego wykorzystania w kuchni sięga czasów średniowiecznych. Wytwarzane było...

  • Polskie jarmarki bożonarodzeniowe

    Polacy chętnie odwiedzają europejskie świąteczne jarmarki. Polskie miasta również mają się czym pochwalić.

  • Już w starożytności stosowano różne sposoby pieczenia mięsa - układano je na rozgrzanych kamieniach bądź pieczono na ogniu. Grill, jaki znamy, to jednak pomysł dosłownie ostatnich kilkudziesięciu lat. Fot. 123RF/Picsel Największe zasługi na polu grillowania mieli Indianie amerykańscy, którzy wymyślili pieczenie mięsa na drewnianej kratce ustawionej nad ogniem. Pomysł ten wykorzystał Amerykanin, George Stephen, który w latach 60. XX wieku skonstruował okrągły grill z metalową kratką w środku,...

  • Święta i Sylwester w Krakowie

    Okres świąteczno-noworoczny, to obok wakacji najlepszy czas na zwiedzanie Krakowa. W mieście nie brakuje wtedy atrakcji, które przyciągają turystów i sprawiają, że mimo krótkich dni i mroźnych nocy tętni ono życiem i zachwyca niepowtarzalną atmosferą.

  • Oprócz cudownych widoków, atrakcji turystycznych i świeżego powietrza, Podhale przyciąga wspaniałą, regionalną kuchnią – bo któż czasem nie marzy o zjedzeniu prawdziwego oscypka, pysznej baraniny czy kultowej już kwaśnicy? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Podhala kształtowała się w ciężkich warunkach. Surowy klimat i bieda zmuszały górali do przygotowywania potraw ze składników prostych, ale pozwalających najeść się do syta. Tak więc na stołach gościły posiłki na bazie ziemniaków, kasz i kapusty....

  • Boże Narodzenie po góralsku

    Można narzekać, że drogo, tłoczno i korki. Ale jeśli marzą nam się święta w górskiej scenerii i góralskiej atmosferze, Zakopane, Karpacz i Wisła to miejsca stworzone do niepowtarzalnego zimowego wypoczynku.

  • Kiedyś królowała na polskich stołach od 11 listopada, aż po Nowy Rok. Dziś, chociaż cała Europa zajada się polską gęsią, my o niej zapomnieliśmy. Pora przypomnieć sobie, dlaczego warto wrócić do tradycji, lub zbudować ją na nowo. Fot. 123RF/Picsel Jest to jedno z najbardziej niedocenianych mięs w naszym kraju. Mimo faktu, że polska gęsina uznawana jest za najlepszą w całej Europie, statystyczny Kowalski zjada tylko 17 gramów tego mięsa w ciągu roku! Co jest tego przyczyną? Być może fakt, że...