• Informacje na temat:

    żurawina na zimę - przepis

Przepisy na temat: żurawina na zimę - przepis
  • Winne brownie - ciasto, które podbija internet

    Przepis na winne brownie pochodzi z bloga Amandy Powel, "A Cookie Named Desire". Jak przyznaje sama autorka pomysł na winne brownie, na punkcie którego internauci oszaleli, to wynik kulinarnego(...) musi spróbować" - wyjaśnia Amanda Powel. Sekretem jest dodatek żurawiny moczonej przez 30 minut w czerwonym winie. Tak przygotowaną żurawinę dodajemy do bazowego przepisu. Do przygotowania winnego...

  • Podstawowy dlatego, że można je po otwarciu doprawić tak jak lubisz - z cebulką, lub chrzanem lub odgrzać na masełku na słodko-kwaśno.

  • Zimno? Mamy na to sposób - rozgrzewające dania z bakaliami

    ...patelni orzechami włoskimi. Pomidory faszerowane ryżem w curry i suszonymi śliwkami Sposób przygotowania Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na gorącej patelni smażymy cebulę z curry...

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina w gruszce"

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina i czekolada"

  • Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

  • Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym poście. Tymczasem zapraszam po przepis.

  • jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.

  • To jest nasza ulubiona mizeria na zimę. Przepis liczący już stulecia a ciągle tani i wspanialy.

  • U mnie ogóreczki już obrodziły dlatego dziś proponuję wam przepis na pyszne ogórki w musztardzie. Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.

Artykuły na temat: żurawina na zimę - przepis
  • Ewa Wachowicz: Przepis na szczęście

    Ma 46 lat i uważa, że wygląda lepiej niż gdy miała 20. Przyznaje też, że nigdy nie czuła się tak dobrze! Ewa Wachowicz zdradza nam sekrety doskonałej formy i samopoczucia.

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    Teraz, gdy większość warzyw i owoców ma mało wartości odżywczych, sięgajmy po produkty, które straciły przez zimę niewiele cennych składników lub są szczególnie bogate w dobroczynne związki.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...uwalnia się najwięcej przeciwutleniaczy - z nich organizm wytwarza ważną dla odporności witaminę A. Smaczne danie przygotujesz z... mrożonki. Przepis na sałatkę do pracy lub do szkoły: Podsmaż w woku(...) - NAJLEPIEJ SUROWE: W tej postaci są doskonałe na wzmocnienie odporności organizmu. Przepis: W słoju warstwami układaj pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku. Na każdą warstwę dodaj łyżkę...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Cztery rady naszych babć, które nie działają

    ...nieunikniona.  Z apteczki naszych  babć Sok z malin, herbata z cytryną i relaks w ciepłym łóżku to klasyczny przepis naszych babć na walkę z przeziębieniem. Miały one jednak jeszcze jeden niezawodny...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    ...tego zdrowego mięsa. Gęsina wraca do łask, bo coraz więcej osób docenia jej walory smakowe i zalety zdrowotne. Wasa również zachęca do kosztowania tego ekomięsa. Oprócz wielu przepisów, które...

  • Warzywa i owoce smakują najlepiej wtedy, gdy jest właśnie na nie sezon. Wtedy też można wyczarować z nich najsmaczniejsze potrawy. Zosia Cudny jest autorką popularnego bloga: Makecookingeasier.pl. Niedawno wydała swoją pierwszą kasiążkę pt: Przepisy na cztery pory roku, którą możesz wygrać w naszym konkursie. Aby stać się właścicielem książki wystarczy za pomocą poniższego formularza, dokończyć zdanie: "Zimą najbardziej lubię jeść...". Pięć najlepszych odpowiedzi nagrodzimy książkami oraz...