• Informacje na temat:

    żurawina na zimę

Przepisy na temat: żurawina na zimę
  • Winne brownie - ciasto, które podbija internet

    Gorąca czekolada i wino - to napoje, które jesienią i zimą rozgrzeją. Na Instagramie coraz popularniejszym trendem jest połączenie obu tych trunków i kompozycja winnej, gorącej czekolady. Miłośnicy kulinariów idą jednak o krok dalej i proponują winne brownie.

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina w gruszce"

  • Południowy Tyrol: Dla narciarzy-smakoszy

    Zimą Południowy Tyrol to nie tylko doskonale przygotowane trasy narciarskie, idealne warunki śniegowe i słoneczna pogoda, ale również wykwintne jedzenie. Bez zdejmowania nart można dotrzeć do schronisk położonych bezpośrednio przy stokach i skosztować dań kuchni regionalnej, łączącej smaki włoskie, tyrolskie i ladyńskie.

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina i czekolada"

  • Pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło

    Kiedy temperatura spada poniżej zera, a za oknem pada deszcz i wieje wiatr, nasz organizm potrzebuje zdrowych, pełnowartościowych i przede wszystkim ciepłych posiłków. Zwłaszcza rano, na tzw. rozruch. Wiemy jednak, że o świcie liczy się każda minuta, dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy pięć pomysłów na błyskawiczne śniadania na ciepło. Dzięki nim łatwiej będzie stawić czoła jesiennym i zimowym dniom.

  • Dzisiaj polecam buraczki z przepisu mojej przyjaciółki. Zalewa z gotowaną cebulą i czosnkiem nadaje im ostrości. Ilości cukru i octu można użyć wg własnych preferencji. Do zalewy można również dodać goździków. Ja dodaję świeżą natkę pietruszki, która nadaje buraczkom cudownego aromatu. Jeśli robimy dużo przetworów, polecam pasteryzację "na sucho" w piekarniku.

  • Wiosna tuż tuż, czyli jak przetrwać do wiosny w bakaliowym stylu

    Królująca za oknem szarość i zimowe temperatury zniechęcają nas do wyjścia na świeże powietrze. Z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych zielonych pąków na drzewach oraz silniejszych promieni słońca. Jak przetrwać ostanie dni zimy i z pozytywnym nastawieniem wejść w wiosenny czas? Poniżej kilka porad od Bakalland, które pomogą z uśmiechem na ustach przygotować się na nadejście najpiękniejszej pory roku.

  • Dynia najsmaczniejsza jest pieczona, oto przepis na przechowanie dyni na zimę w uniwersalnej postaci

  • Bakalie na świątecznym stole - choć zdrowe, uważajmy na nie

    Na świątecznym stole zagoszczą bakalie, którymi nie powinniśmy objadać się bezkarnie. Niektóre z nich pomogą rozprawić się ze świątecznym przejedzeniem. "W wypiekach nie bójmy się maku, sezamu, orzechów" - wylicza PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska.

  • sezon ogórkowy w pełni , czas więc pomyśleć o zapasach na zimę ....Uwaga -pikantne

Artykuły na temat: żurawina na zimę
  • 23 produkty, po które warto sięgnąć zimą

    Suszona żurawina Zakwasza mocz, co utrudnia bakteriom namnażanie się w drogach moczowych i zapobiega infekcjom. 4 łyżki żurawiny wymieszaj z 1/2 szkl. cukru. Przełóż do słoja, zalej 3 szkl. wódki i odstaw na 10 dni w ciemne miejsce. Odcedź. 1 kieliszek nalewki pij co wieczór przez całą zimę. Listki tymianku To zioło bogate w wit. K, A, C i E oraz olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • Jak wzmocnić organizm po zimie

    ...kropli na łyżkę wody). Koktajl żurawinowy utrzyma w ryzach zarazki Żurawina działa jak tarcza na bakterie: zapobiega ich przyleganiu do dróg moczowych i problemom z pęcherzem. Żucie jej suszonych...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF.COM/PICSEL Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Odmładzająca dmuchawa Duża ilość różnego rodzaju...

  • Nie pamiętam kiedy ostatni raz miałam czas na spokojne wypicie kawy, na delektowanie się jej smakiem, pogryzanie ciastek zbożowych z żurawiną. Dziś też...

  • Tak, jak myśleliśmy, zimą najbardziej lubicie jeść potrawy rozgrzewające, dodające energii i przywracające na myśl ciepłe letnie dni lub fantastyczne wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, które do nas przesłaliście. Jak zwykle nie spodziewaliśmy się tak dużej ich ilości i jak zwykle mieliśmy duży problem z wyłonieniem zwycięzców. Po długich debatach zdecydowaliśmy, że książki Zosi Cudny powędrują do: Halcia66 Zimą najbardziej lubię jeść...i kropka. Bo czyż...

  • Zima w tym roku była dla naszej skóry szczególnie łaskawa, dlatego tym bardziej warto pomyśleć o szczególnej, wiosennej odnowie i przygotowaniu jej do lata.

  • Wiosną na naszych stołach goszczą zupełnie inne potrawy niż zimą. Pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki, zaczynamy jeść o wiele więcej warzyw, dzięki czemu nasza dieta staje się mniej kaloryczna i zdrowsza. Odpowiedz na pytanie konkursowe: "Za jakiem produktem najbardziej tęskniłeś zimą?" i wygraj jedną z trzech książek Marka Bardadyna "Dietetyczne przepisy. Schudnij z dietą strukturalną" oraz torbę na zakupy Smaker.pl. Książka to poradnik, w którym znajdziesz pomysły na niskokaloryczne...

  • Wiosenne porządki w menu

    Coraz dłuższe dni, wyższa temperatura i więcej słońca. Upragniona wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią może warto pokusić się o… odświeżenie codziennego menu! Po mroźnej i ponurej zimie, przeanalizujmy dotychczasowy jadłospis i sprawdźmy, jakie zmiany można wprowadzić do jadłospisu, aby zdrowo przywitać wiosnę.

  • Wielkimi krokami zbliża się czas, w którym wiele osób decyduje się na rozpoczęcie odchudzania. Co zrobić, aby dieta w okresie jesienno–zimowym przyniosła wymarzone skutki? A może warto poczekać ze zrzucaniem zbędnych kilogramów do wiosny? W miesiącach zimowych nasz organizm przystosowuje się do panujących na zewnątrz warunków. Zwalnia metabolizm, pojawia się chęć spożywania większej ilości, bardziej kalorycznych produktów oraz wzmaga się odkładanie tłuszczu. To wszystko sprawia, że zimą...