• Informacje na temat:

    żurawina do słoików

Przepisy na temat: żurawina do słoików
  • Indyk w żurawinie

    Doskonały z makaronem lub ryżem.

  • jesienią i zimą przydają się przetwory z nadwyżką witaminy C i witamin z grupy B (plus mnóstwa minerałów) przepis 2 w 1 : konfitura i mus do deserów, 6 słoiczków 150/180ml.

  • Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.

  • Bakaliowe lato

    ...kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka startej czekolady deserowej Ulubione bakalie np. Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina Przygotowanie(...), a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Dobra rada: przed...

  • Pyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min. Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze-polecam gorąco

  • Galaretka z żurawiny

    Sposób przygotowania: 1 kg dojrzałych żurawin 1 kg cukru 1/2 szklanki wody listki melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Owoce żurawiny dokładnie oczyść i odsącz. Zagotuj wodę z cukrem, wrzuć owoce i gotuj aż się rozpadną. Przetrzyj je przez sito. Przecier wstaw na ogień i gotuj ok. 5 minut. Gorącą masę przelej do wyparzonych słoików, dodaj po listku melisy, zamknij i ostudź...

  • Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze. Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów.

  • Chutney z moreli i jabłek

    ...odpowiednią ilość miodu i octu. Gotowy chutney przełóż do słoików i pasteryzuj. Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny...

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina w gruszce"

Artykuły na temat: żurawina do słoików
  • Camembert z  żurawiną

    Składniki na 2 porcje: 2 serki camembert,  5 dag żółtego sera, 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki oleju do smażenia, żurawina ze słoika, sól, mielona słodka papryka, czerwony pieprz. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać bardzo drobno. Dodać utłuczony czerwony pieprz, wymieszać z żółtym serem, doprawić solą...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF.COM/PICSEL Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Odmładzająca dmuchawa Duża ilość różnego rodzaju...

  • Sernik z żurawiną

    Serowiec na cieście drożdżowym.

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Słodkie przetwory

    Szukasz przepisów na konfitury i dżemy? Oto wypróbowane receptury z wiśniami i żurawinami w roli głównej.

  • Po słoik pysznego, domowego dżemu lub marmolady w długie, jesienne lub zimowe wieczory lubi sięgnąć chyba każdy z nas. Warto więc wykorzystać pełnię wiosny i lata, by na czas zgromadzić odpowiednie produkty i przygotować się do procesu pasteryzacji. W nagrodę otrzymujemy pełnowartościowe rarytasy, które oprócz walorów smakowych dostarczą nam również cennych witamin i minerałów. Fot. 123RF/PICSEL Zanim jednak wyparzymy słoiki, warto skupić się nad istotą zdrowych przetworów. Na co zwrócić...

  • Granola z jogurtem i truskawkami

    ...jakiś czas, aby była równomiernie przyrumieniona. Gotową łączymy z pozostałymi składnikami - rodzynkami, żurawinami, siemieniem lnianym. Kiedy zupełnie wystygnie, przekładamy do słoika...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Miód na odporność

    W walce z wirusami, bakteriami i grzybami najlepiej sprawdza się miód akacjowy, lipowy i spadziowy.

  • Antonówki z mlekiem kokosowym, kawa z kasztanami i pigwa z zieloną herbatą – przedstawiamy niebanalne kompozycje smakowe kojarzące się z jesienią. Jesień wcale nie musi być nudna, wystarczy pokochać jej smaki/Picsel Co prawda po lecie zostały nam już tylko piękne wspomnienia uwiecznione na fotografiach z wakacji, nie oznacza to jednak, że skończył się sezon na świeże smaki. Jesień ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. W ogródku już wyrosły gigantyczne dynie, a w sadach można zbierać jabłka,...