• Informacje na temat:

    żurawina do miesa

Przepisy na temat: żurawina do miesa
Artykuły na temat: żurawina do miesa
  • Pasztet z żurawiną

    Pyszny pasztet.

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF.COM/PICSEL Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Odmładzająca dmuchawa Duża ilość różnego rodzaju...

  • Żurawina zwalcza infekcje dróg moczowych

    Jednak dopiero od niedawna wiemy, dlaczego tak się dzieje. Zakażenie zwykle wywołują bakterie - pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), które osadzają się w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Badania amerykańskie wykazały, że żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Jeśli więc masz skłonność...

  • W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni. 1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa. Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi...

  • Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

    Prosty przepis na sycące danie mięsne z owocowym dodatkiem.

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Roladki z żurawiną i ananasem

    Drób to źródło białka bogatego w substancje odżywcze i witaminy A, D i grupy B. Z tego względu polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Kupuj go w hermetycznym opakowaniu.

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną

    Na świętego Marcina najlepsza gęsina – to przysłowie gości w rodzimej tradycji od wieków. Ale gęsinę warto jeść nie tylko od święta!

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może być smaczny, a...