• Informacje na temat:

    żurawina do indyka

Przepisy na temat: żurawina do indyka
  • Pieczony indyk z żurawiną

    Składniki: cały indyk ok. 3-4 kg 4 pomarańcze 30 dag żurawiny 10 dag cukru mielony imbir mielony kardamon rozmaryn 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: 1. Indyka(...). Borówki uduś z cukrem. Indyka faszeruj pomarańczami i borówkami. Zepnij go wykałaczkami. 2. Indyka włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki masła, piecz godzinę w 200°C, aż się zrumieni...

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina w gruszce"

  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    Składniki: filet z indyka np. firmy Gzella                        1 cała mała pierś (ok. 1kg) oliwa - 100ml              sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej(...), majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C  przez ok...

  • Wypróbowany przepis na "Żurawina i czekolada"

  • Spaghetti z indykiem, brukselką oraz jajkiem

    Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Jajka gotujemy na twardo. Brukselkę myjemy i kroimy na mniejsze części. 2. Indyka i cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy, dodajemy żurawinę. Łączymy z ugotowanym i odcedzonym wcześniej makaronem. Posypujemy parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 3. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku...

  • Smaczny pomysł na "Pierś z indyka z żurawiną"

  • Żurawina

    Piłeczki, które potrafią znakomicie podskakiwać, znakomicie również leczą. A cóż to za kuriozum spytacie państwo, a ja, spiesząc z wyjaśnieniami, wypowiem niczym zaklęcie tylko jedno słowo. Żurawina(...), dzięki nim serce bije równo niczym metronom". Jednym słowem żurawina działa, odmładzając z równym skutkiem dla naszego zdrowia, jak i portfela, mając na uwadze półki aptek zapełnionych różnorakimi cudnymi...

  • Sprawdzony przepis na "Filet z indyka z żurawiną"

  • Rolada z indyka

    Składniki: 1,5 kg mięsa z piersi indyka sól, biały pieprz 25 dag świeżych lub mrożonych  żurawin 15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie  lub morele w zalewie(...) końcem pieczenia rozetnij foliowy rękaw, a mięso obłóż resztą żurawin. Posyp je cukrem. Roladę z indyka można podawać np. z podsmażonymi ziemniakami i surówką.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z indyka z żurawiną"

Artykuły na temat: żurawina do indyka
  • Indyk z owocami

    ... W filecie natnij otwór i delikatnie rozbij mięso. Obsyp solą, pieprzem i wstaw do lodówki. Kieszonkę mięsną nafaszeruj żurawiną (ilość zależy od upodobań). Otwór zszyj. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż filet z indyka z dwóch stron, po czym przełóż go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. 10 minut przed końcem zdejmij pokrywkę, aby...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF.COM/PICSEL Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Odmładzająca dmuchawa Duża ilość różnego rodzaju...

  • Nadziewana pierś indyka

    Idealna na obiad.

  • Przede wszystkim, mięso z kurczaka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Najwięcej tłuszczu znajduje się w skórce, dlatego lepiej pozbyć się jej przed pieczeniem lub podsmażaniem. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym...

  • Coś pysznego z indyka

    Rolada ze szpinakiem Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mięsa z indyka, 60 dag świeżego szpinaku (lub 30 dag mrożonego), 15 dag twarożku, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny(...) i warzywami gotowanymi na parze. Plastry indyka w sosie Składniki na 4 porcje: 1 pierś z indyka, 1 duża cebula, 1 ostra papryczka, 1 ząbek czosnku, 100 ml białego wytrawnego wina, 10-12 zielonych...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...

  • Żurawina na wiele sposobów

    W Polsce amerykańską żurawinę traktuje się trochę po macoszemu. Jednak warto to zmienić. Mistrz kuchni Robert Sowa przekonuje, że żurawinę można przygotować na wiele sposobów.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Tusza indycza w sosie grzybowym

    Warzywa z włoszczyzny obierz, pokrój na kawałki. Indyka natrzyj solą i pieprzem. Skrzydła włóż pod tuszkę, zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną nicią. Pierś indyka przykryj plasterkami boczku. Ułóż(...) solą i pieprzem. Fasolkę wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 10-12 minut. Odcedź na sitku.  Indyka wyjmij z brytfanki. Trzymaj w cieple, żeby nie wystygł. Sos z dna brytfanki przecedź przez gęste...

  • Polska szlachta lubiła dobrze zjeść i wcale się z tym nie kryła. Stoły uginały się pod ciężarem wykwintnych potraw, a nadworni kucharze prześcigali się w wymyślaniu coraz to bardziej karkołomnych przepisów. Nic więc dziwnego, że biesiada była jednym z ulubionych sposobów na spędzanie wolnego czasu. Fot. 123RF Staropolska uczta mogłaby stanowić nie lada wyzwanie dla współczesnych żołądków. Nasi przodkowie lubowali się w niezwykle wystawnych biesiadach, trwających kilka, a nawet kilkanaście...