• Informacje na temat:

    żur świąteczny

Przepisy na temat: żur świąteczny
  • Żur wielkanocny - Robert Sowa

    ...gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą. Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Żur

  • Co region, to zwyczaj: Mapa polskich tradycji wielkanocnych

    Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie, w zależności od tego, w którą stronę świata skierujemy nasz wzrok. Zwiedzając zaledwie cztery różne krańce Polski wpaść można w zdumienie i zachwyt nad mnogością nieznanych w innych częściach kraju świątecznych obyczajów i tradycji.

  • tradycyjnie ....

  • Jeden z tradycyjnych przepisów województwa śląskiego

  • Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :) Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką - choć i z tym wiąże się wiele historii... W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur - Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, a Tata jadł je na osobnym talerzu. A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co...

  • Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny żurek na wędzonym boczku"

  • biały barszcz musi być i już ;-) szczególnie jak tak zimno...brrrrr smacznych świąt dla wszystkich ;-)

  • Zakwas na żur

  • Zakwas na żur

Artykuły na temat: żur świąteczny
  • Żur wielkanocny

    ...gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą. Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.

  • Święta tuż tuż, zaczynamy pierwsze przygotowania... Co oprócz zajączków, kurczaków i jajek kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi? Rzeżucha oczywiście! To ona będzie głównym tematem naszego konkursu. Co zrobić by wygrać? Wystarczy, że: - Wyhodujesz rzeżuchę i stworzysz z niej niepowtarzalną, świąteczną kompozycje - Wyślesz zdjęcie rzeżuchy wraz ze swoim Nickiem na adres redakcji: smaker@firma.interia.pl W ten sposób stworzysz niepowtarzalną dekorację na świąteczny stół, a także staniesz...

  • ...siedzą drożdżowe babeczki, a dwie baby czekają na swoją kolej, rosnąc pod przykryciem.     Za chwilę zajmę się żurem światecznym, a po południu przygotuję serniczek na zimno i sałatkę z paluszkami...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    ...do ziemi na polu, żeby zapewnić jesienią dobre zbiory. Żurek i barszcz biały to nie ta sama zupa Potrawy, jakie podziwiamy na stole pań z Andrychowa-Łęgu, stają się pretekstem do rozmowy o jedzeniu. Okazuje się, że Małopolska słynie z wielkanocnego żuru i białego barszczu. A czy to nie jedna i ta sama zupa? - Tylko laik tak może uważać. Żur bowiem powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ewentualnie...

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Joanna Moro: Wielkanoc spędzam w Wilnie

    ...– Już szykuję się do bitwy na jajka przy świątecznym stole – śmieje się nasza znakomita aktorka.

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczną atmosferę poczuli już chyba wszyscy, w tym także nasza redakcja. Dlatego też oddajemy w Wasze ręce specjalne wydanie naszego Magazynu, w którym, jak zwykle, znajdziecie mnóstwo przepisów, porad i ciekawostek. Jak przygotować tradycyjną wigilię? Czy istnieje alternatywa dla karpia oraz co możemy zrobić ze świątecznymi resztkami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie na stronach naszego Magazynu. Zobacz bezpłaty magazyn...

  • Małgorzata Ostrowska-Królikowska: Zastawiony stół należy do tradycji

    .... Co zawsze musi być na stole? - Oczywiście prawdziwy żur, biała kiełbasa, upieczona z cebulą w piekarniku, jajka, a także sos wiosenny. Robię go według przepisu babci - z jajek, chrzanu(...) sos chrzanowo-borówkowy, który idealnie nadaje się do pasztetów. Na święta robię zawsze pasztety w kilku smakach - zwyczajny, z żurawiną, z zielonym pieprzem... Oczywiście pomagają mi w tym dziewczynki...

  • Wielkanoc to czas kiedy na naszych stołach królują jaja oraz domowe wędliny i pasztety. Tym razem postanowiliśmy skupić się na tych ostatnich. Oto najciekawsze przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji...