• Informacje na temat:

    żur samotny

Przepisy na temat: żur samotny
  • Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.

  • zupa nie tylko na Wielkanoc.

  • Żur

  • tradycyjnie ....

  • Jeden z tradycyjnych przepisów województwa śląskiego

  • Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc

  • Żurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole.

  • Co jak co, ale żurek musi pojawić się na śląskim stole! :) Żeniaty żur zawdzięcza swoją nazwę dodatkowi ziemniaków, ale nie pokrojonych w kostkę i dodanych do zupy, tylko podawanych jako dodatek na przykład z podsmażoną cebulką - choć i z tym wiąże się wiele historii... W moim rodzinnym domu zawsze był spór o to jak powinno się podawać żeniaty żur - Mama nakładała tłuczone ziemniaki i zalewała je żurem, a Tata jadł je na osobnym talerzu. A ja - chcąc być lojalna wobec każdego z nich - co...

  • biały barszcz musi być i już ;-) szczególnie jak tak zimno...brrrrr smacznych świąt dla wszystkich ;-)

  • Zakwas na żur

Artykuły na temat: żur samotny
  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Wegetarian, wegan i osób na najróżniejszych dietach ciągle przybywa. Jednak ta zmiana nie pociągnęła za sobą rewolucji kulinarnej na polskich stołach. Pod tym względem święta są najtrudniejszym czasem. Co możemy zaserwować takim osobom? Fot. 123RF Nie da się ukryć, że dla wegetarian święta Bożego Narodzenia są o wiele łatwiejsze pod względem zjadanych dań, niż Wielkanoc. Wigilijny stół ugina się od jarskich przysmaków - barszczu, grzybowej, pierogów i wielu innych, postnych dań. Z kolei...

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Chcąc dogłębnie poznać kulturę jakiegokolwiek kraju powinniśmy w pierwszej kolejności zapoznać się z tradycyjną, regionalną kuchnią – to właśnie ona wyjawi nam niezwykłe historie na temat danego państwa i jego mieszkańców. Dania serwowane podczas wigilijnej kolacji lub uroczystego, wielkanocnego śniadania, czy też zwykłego, niedzielnego obiadu mogą powiedzieć nam więcej o nas samych niż niejedno badanie lub encyklopedyczna notatka. Chcąc poznać Polskę i jej regiony powinniśmy jej przede...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Serdecznie zapraszamy na siódmą edycję Święta Rydza, która odbędzie się w ostatni weekend września, 27 – 28 września 2014 r. wokół Starego Domu Zdrojowego, na terenie Parku w Wysowej-Zdroju. 7. Święto Rydza to wydarzenie dla małych i dużych. Dla grzybiarzy, miłośników grzybowych dań, entuzjastów przyrody i fanów tradycyjnego rękodzieła Beskidu Niskiego. Podczas rydzowej imprezy prezentujemy tradycyjne rękodzieło ludowe, twórców i ich historie, kuchnię i produkty regionalne, uzdrowisko...

  • Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy....