• Informacje na temat:

    żur na zakwasie

Przepisy na temat: żur na zakwasie
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Żur, to kwaskowa, orzeźwiająca zupa na zakwaszonej mące żytniej.

  • Marchewka, pietruszka, pół selera, 4 suszone grzyby, pieprz, sól. Zakwas: 10 dag mąki żytniej pytlowej, 10 dag mąki żytniej razowej, 2 ząbki czosnku, skórka razowego chleba.

  • Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato.

  • 0,5 l zakwasu chlebowego, 1/2 kg wołowiny z kością, 6 jajek, włoszczyzna, cebula, pół szklanki śmietany, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz

  • tradycyjnie ....

  • Wykonanie: Zrobić zakwas z mąki żytniej,chleba,połowy posiekanego czosnku i ciepłej wody.Odstawić na 2-3 dni. Boczek i warzywa ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.Dodać 3/4 litra zakwasu doprawić czosnkiem utartym z solą. Żur zagęścić śmietaną i mąką.Dodać kiełbasę gotować 10 minut.

  • zupa nie tylko na Wielkanoc.

  • Żur wykwintny w czapie

    Składniki: - 1,5 l wody, - 25 dag wędzonego boczku, - 500 ml zakwasu na żur, - 1 pietruszka, kawałek selera, - 2 ząbki czosnku, 1 cebula, - 30 dag kiełbasy, - 4 łyżki ugotowanych startych buraczków, - 125 ml śmietanki kremówki, - łyżka kminku, - łyżka majeranku, - 1-2 łyżki chrzanu, - 40 dag mrożonego ciasta francuskiego, - żółtko Przygotowanie: Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę...

  • Żur

Artykuły na temat: żur na zakwasie
  • Staropolski żur z kiełbasą

    Czy wiesz, czym się różni żurek od barszczu? Chociaż zdania na ten temat są podzielone, to w jednej kwestii wszyscy się zgadzają: żurek przygotowujemy na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Żur w chlebie

    ...zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle(...) jajkiem zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Żur w chlebie

    ...zakwas na żurek i zagotuj ponownie. Gotuj około 10 minut. Wyłącz i dodaj śmietanę. W oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby delikatnie przykryła kartofle(...) zaciągnij skórkę od środka, by chleb nie przemókł. Do chlebka wlej wrzący żurek, udekoruj jajkiem i podawaj. Zobacz także:

  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni na małym ogniu, żeby tłuszcz się nieco wytopił, następnie dodać do żurku i gotować jeszcze 10 minut. Żurek podawać na gorąco z jajkiem. Dzięki tym sposobom będzie jeszcze lepszy! Idealny zakwas...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne menu i dekoracje? Podpowiadamy, jak sprawić, by tegoroczny świąteczny obiad na długo pozostał w pamięci twoich gości. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Po pierwsze: Święconki Święconka (nazywana także święconym) to tradycyjna nazwa pokarmów, które świeci się w kościołach w Wielką Sobotę. Zgodnie ze starym zwyczajem, który sięga XIV wieku, gospodynie wkładają do wiklinowych koszyków (zdobionych...

  • Żur wykwintny w czapie

    Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

Wideo na temat: żur na zakwasie
  • Jak przygotować zakwas na żur i barszcz?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)

  • Wielkanoc Polaków: Kulinarne błędy

    Restauratorka i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler wytknęła w studiu "Dzień Dobry TVN" najczęstsze kulinarne błędy Polaków związane z obchodami świąt wielkanocnych. Wyjaśniła również, kiedy i jak przygotować wielkanocny żur na zakwasie. TVN/x-news