• Informacje na temat:

    zupy z papryką czerwoną

Przepisy na temat: zupy z papryką czerwoną
  • Zupy wiosenne

    ...i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut. 2 Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem. Czas przygotowania(...) minut na małym ogniu. 2. Do zupy dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i dymki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałązkami rozmarynu. Dla zaostrzenia...

  • Zupy wiosenne

    ...i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut. 2. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem. Z selerem naciowym(...). 2. Do zupy dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i dymki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałązkami rozmarynu. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać sos sojowy...

  • Zupa pomidorowa to tradycja polskiej kuchni. Każdy ma swój typ tej zupy oraz serwowanych z nią dodatków. Jedni kochają ją jeść z ryżem, a inni z makaronem lub ziemniakami. Moja propozycja to pikantna zupa pomidorowa z dodatkiem ryżu, czerwonej papryki i suszonej cebulki, gotowana na intensywnym wywarze drobiowo - warzywnym. Smak podkreśla pieprz cayenne oraz lubczyk ;) Zupa jest pożywna, sycąca i niezwykle aromatyczna.

  • Rozmaitości w czerwonej papryce

    To danie jest tak sycące, że wystarczy za cały obiad – nie będzie trzeba podawać zupy!

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Krem pomidorowy z pieczoną papryką

    Krem - lepsza wersja zupy?

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Krem z czerwonych warzyw z aioli

    Kiedy na zewnątrz jest zimno w menu coraz częściej pojawiają się zupy. Modne, sycące i szybkie w przygotowaniu, są świetnym pomysłem na obiad czy podwieczorek po długim dniu pracy. Nowa Zupa Krem(...) zmiksowania, a także saszetka aromatycznej przyprawy z koperkiem, która dodatkowo wzbogaci smak zupy.  Warzywa wzmacniają odporność, a czerwień od razu dodaje kolorytu ponurym i chłodnym wieczorom...

  • Szybka i i tania :)

Artykuły na temat: zupy z papryką czerwoną
  • Papryka

    ...oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i kaparów, jako przystawkę albo przekąskę. Może być bazą zupy kremu (wyborna z czosnkiem i serkiem mascarpone) lub pasty do pieczywa. Do pieczenia idealna będzie(...) chutney. Do sosów, gulaszy i potraw mięsnych warto wykorzystać maleńką czerwoną papryczkę Peperoncini. Jest ciekawa w smaku - ma i słodycz, i ostrość. Do marynowania i nadziewania oliwek idealna...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Kremowe zupy

    .... W mniejszym naczyniu rozgrzać olej. Podsmażyć na nim mieloną paprykę (uwaga! nie za długo, żeby papryka nie zgorzkniała). Odstawić z ognia i wlać do zupy. Dymki i pora oczyścić, pokroić w talarki i dołożyć do zupy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Krótko pogotować. Zupę od razu serwować - z grzaneczkami i udekorowaną tymiankiem. Chłodnik z awokado Składniki na 4 porcje...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Zakręcone zupy

    Wydaje się, że zupy to najbardziej polskie ze wszystkich potraw. Nasza kuchnia oferuje ich całe bogactwo - od lekkich, będących przystawką, po cięższe i bardziej zawiesiste, które stanowią pożywny, samodzielny posiłek.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Zupy na koniec lata

    ...i zeszklić na rozgrzanym oleju. Doprawić solą i papryką. Chleb pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Do warzyw dodać 2/3 orzechów i 2 łyżki chleba. Wlać bulion, gotować 8-10 minut. Mleko zagotować...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Pyszne zupy dyniowe

    Z łagodnej w smaku dyni przyrządzisznie tylko delikatne i słodkie zupy. Dyniowa jest pyszna także na ostro.

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...