• Informacje na temat:

    zupy ugotuj to

Przepisy na temat: zupy ugotuj to
  • Zupy z kaszą

    ...wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy. Minestrone z kaszą perłową Sposób przygotowania 1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj małe pulpeciki. Włóż je do lodówki. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki.  2. Bulion...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Warzywne zupy na cztery sposoby

    ...przygotowanych jarzyn. Całość smaż 5 minut, mieszając. Podlej je bulionem. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj ok. 5 minut. Makaron ugotuj według przepisu.  2. Groszek i liście szpinaku przebierz, opłucz, dodaj do zupy i gotuj 7-10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj makaron i posyp zupę parmezanem. 

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Zupy oczyszczające

    Nie tylko pomagają odtruć organizm, dostarczają też energii i witamin. Przede wszystkim jednak są proste w przygotowaniu i pyszne!

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Domowe, rozgrzewające zupy

    Po gorącym lecie przyszedł czas na równie piękną porę roku – złotą jesień. Dni zaczynają robić się coraz chłodniejsze, a wracając do domu przemarznięci, mamy ochotę na pożywny, ciepły posiłek. Doskonale sprawdzi się wtedy talerz domowej, rozgrzewającej zupy, która jest sycącym, a zarazem lekkim i rozgrzewającym posiłkiem.

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Zupy wiosenne

    ...angielskie. Zalej 1,5 l wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką, aż ugotują się ziemniaki. 2. Z zupy wyjmij włoszczyznę, pokrój w kostkę marchew, włóż ją ponownie do zupy. Dodaj posiekaną natkę(...) i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut. 2. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem. Z selerem naciowym...

  • szybkie i smaczne

Artykuły na temat: zupy ugotuj to
  • Zupy i sosy –  zagęszczanie bez mąki

    ...jaglaną lub mannę. Wystarczy je opłukać i wrzucić do gotującej się zupy lub sosu. Gdy chcesz, aby były niewyczuwalne, ugotuj je osobno, a potem zmiksuj na gęstą papkę. Dopiero wtedy połącz z potrawą. Do(...) zupę, odcedź przez sitko trochę rosołu i gotuj w nim zeszkloną cebulę. Gdy zmięknie, zmiksuj i dodaj do zupy. Zupy-krem możesz zagęszczać tak jak sosy.  Z surowym żółtkiem Jajko nadaje się...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • 10 powodów, dla których warto jeść zupy

    Dietetycy alarmują: jemy coraz mniej zup, a szkoda! Chociaż wielu osobom zupy kojarzą się jedynie z tradycyjną, ciężką kuchnią to w rzeczywistości są one niezwykle wartościowym posiłkiem, który sprzyja szczupłej sylwetce, zdrowiu, wygodzie i dobremu smakowi.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Zupy na zdrowie

    Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej.  Lekkie, gotowane na wywarach warzywnych lub zmiksowane na krem, mogą jeść rekonwalescenci i osoby...

  • Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy...

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    ...kapuśniaczek? Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj osobno i dodaj do gotowej już zupy. W kwaśnym wywarze się nie ugotują. Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, wypłucz ją w dużej ilości wody. Gdy(...) kolejność Pierwszego dnia ugotuj kapustę z przyprawami i włoszczyzną. Następnego dnia dodaj śliwki i grzyby. Dopiero w kolejnym dniu dołóż cebulę, wino, przecier pomidorowy. Na samym końcu dodaj mięso...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Przygotowując je, warto pamiętać o kilku zasadach, które uchronią nas przed kulinarną katastrofą. Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak i...

  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    ..., gdy sobie ich odmawiamy. Zupy bowiem, jak mało który posiłek, są pożywne, a równocześnie lekkostrawne i zapewniają nam uczucie sytości. Dzięki temu nie tylko zjadamy mniejsze drugie danie, ale także(...) zamiast nawadniać, odwadniają). Poniżej podajemy podstawowe przepisy na zdrowe i pomocne w odchudzaniu zupy mięsne, rybną i warzywną. W tabelce zaś znajdziesz składniki, z którymi najlepiej je łączyć...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....